ANALIZĂ: Gruparea Stat Islamic este organizată ca un adevărat stat. Cine sunt conducătorii grupului terorist - GALERIE FOTO

Organizaţia Statul Islamic (SI), care controlează teritorii vaste din Irak şi Siria, are atributele unui adevărat stat, potrivit informaţiilor ce au putut să fie culese, în pofida opacităţii acestei grupări jihadiste sunnite conduse de către Abu Bakr al-Baghdadi, relatează AFP.

2324 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Gruparea Stat Islamic este organizată ca un adevărat stat. Cine sunt conducătorii grupului terorist - GALERIE FOTO

ANALIZĂ: Gruparea Stat Islamic este organizată ca un adevărat stat. Cine sunt conducătorii grupului terorist (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- ORGANIZAREA GENERALĂ

"Structura (administrativă) a SI - atât la nivel regional, cât şi transnaţional - are toate atributele unui adevărat stat", declară Aymenn al-Tamimi, un cercetător de la Middle East Forum.

Însă "personalitatea şefului său", irakianul Abu Bakr al-Baghdadi, joacă un rol preeminent în funcţionarea grupării. Soarta lui este nesigură, în urma unor informaţii neconfirmate potrivit cărora ar fi fost rănit sau ucis weekendul trecut în raiduri ale coaliţiei internaţionale.

Dacă al-Baghdadi este mort sau rănit grav, acest lucru ar deschide o perioadă de incertitudine pentru organizaţia SI, apreciază al-Tamimi, care afirmă că nu ştie cine i-ar putea lua locul.

- CALIFUL

Abu Bakr al-Baghdadi conduce atât gruparea jihadistă, cât şi "califatul" pe care l-a proclamat la sfârşitul lui iunie în teritorii irakiene şi siriene pe care SI le-a cucerit.

El şi-a dat singur titlul de "calif", liderul unui regim politic islamic care a dispărut în urmă cu aproape un secol.

Astfel, el se consideră liderul tuturor musulmanilor din lume, cărora le cere să-i jure credinţă şi supunere.

- ADJUNCŢII

Abu Muslim al-Turkmani este considerat adjunctul lui al-Baghdadi însărcinat cu Irakul, o ţară în care gruparea a lansat o vastă ofensivă în iunie, cucerind teritorii de la nord şi vest de Bagdad.

Abu Ali al-Anbari este însărcinat cu Siria, o ţară în care gruparea controlează, de asemenea, zone largi în nord şi nord-est.

- COMANDANTUL MILITAR

Omar al-Shishani este comandantul militar cu cel mai înalt rang în cadrul SI. Acest cecen este uşor de recunoscut după barba roşie stufoasă pe care o poartă.

- PURTĂTORUL DE CUVÂNT

Abu Mohammed al-Adnani este purtătorul de cuvânt al grupării şi unul dintre reprezentanţii ei de rang înalt. El se exprimă prin intermediul unor mesaje audio lungi, difuzate de către SI, care nu a publicat niciodată fotografii cu acesta.


 

- CONSILIUL SHURA

Consiliul Shura ar fi alcătuit din reprezentanţi de rang înalt din cadrul SI. Acesta îl consiliază pe al-Baghdadi şi pune în aplicare ordinele sale. Potrivit unor informaţii, al-Baghdadi ar dispune de un Cabinet propriu.

- ALTE CONSILII

Potrivit unor informaţii, ar exista şi alte consilii, însărcinate cu probleme specifice, şi anume militare, de securitate, financiare şi de presă.

- ORGANIZAREA TERITORIALĂ

Gruparea a împărţit teritoriul pe care-l controlează atât în Siria, cât şi în Irak - inclusiv anumite zone asupra cărora nu deţine controlul - în "wilayas" (regiuni administrative). Ele sunt conduse de către guvernatori şi au propriile structuri militare şi administrative.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici