ANALIZĂ: Hollande instalează un nou Guvern şi consacră o linie de guvernare social-liberală

Preşedintele francez François Hollande a prezentat marţi un Guvern din care nu fac parte principalii reprezentanţi ai stângii socialiste, consacrând astfel linia economică social-liberală, prin înlocuirea simbolică a lui Arnaud Montebourg cu fostul bancher Emmanuel Macron, relatează AFP.

218 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Hollande instalează un nou Guvern şi consacră o linie de guvernare social-liberală

ANALIZĂ: Hollande instalează un nou Guvern şi consacră o linie de guvernare social-liberală (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Confruntat cu cea mai dură criză din mandatul său, preşedintele francez a optat pentru o remaniere limitată - 12 dintre cei 16 miniştri au fost menţinuţi în funcţii - dar care îi îndepărtează pe principalii reprezentanţi ai aripii stângi socialiste, susţinători ai unei politici cu un caracter mai pronunţat social.

În mod foarte simbolic, portofoliul Economiei a trecut de la Arnaud Montebourg, care a provocat prăbuşirea Cabinetului prin criticile sale dure la adresa politicii "de austeritate" a lui François Hollande, la un fost bancher în domeniul afacerilor Emmanuel Macron, în vârstă de 36 de ani, adeptul unei linii liberale. Michel Sapin păstrează portofoliul Finanţelor.

Premierul Manuel Valls, reconfirmat în funcţie, a anunţat marţi seara, pe postul public France 2, că va supune Guvernul unui vot de încredere al Adunării Naţionale "în septembrie sau octombrie", declarându-se convins că "majoritatea va fi acolo".

"Există o singură linie, iar membrii Guvernului nu pot să se dea în spectacol", a apreciat premierul, invocând necesitatea de a "acţiona coerent" şi recuzând acuzaţia potrivit căreia duce o "politică de austeritate", referindu-se la criticile lui Arnaud Montebourg care au determinat căderea Cabinetului pe care l-a condus.

Valls a subliniat că dezbaterea la nivel european pe tema ritmului reducerii deficitelor nu exclude efortul la nivel naţional.

"Preşedintele Republicii şi cu mine spunem de luni de zile nu doar că euro este prea scump şi că există riscul unei deflaţii, ci şi că este necesar să ne adaptăm diminuarea deficitelor, că este necesar alt ritm", a declarat el pentru France 2.

"Aceste dezbateri, noi le purtăm la nivel european, dar asta nu înseamnă, totuşi, că trebuie să ne exonerăm de propriile responsabilităţi", a declarat Valls. "De 40 de ani, Franţa trăieşte peste mijloacele noastre, cu o datorie şi deficite pre mari", a sublinniat el.

Noul Guvern este alcătuit din 16 miniştri în deplin exerciţiu, opt bărbaţi şi opt femei. Remanierea este foarte limitată, având în vedere că 12 miniştri îşi păstrează posturile, inclusiv şeful diplomaţiei Laurent Fabius, ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian ori ministrul Justiţiei Christiane Taubira - ultimul simbol al unei stângi asumate, cunoscută ca o apropiată a fondatorilor.

Najat Vallaud-Belkacem devine prima femeie care preia portofoliul Educaţiei, în locul lui Benoît Hamon, care s-a declarat solidar cu Arnaud Montebourg.

François Hollande, afectat de un nivel-record de nepopularitate de când a fost ales în mai 2012, în contextul unui şomaj puternic şi unei creşteri economice în pană, i-a cerut lui Valls să "alcătuiască un guvern cu o linie, comportamente, compoziţie şi majoritate clare".

Este o adevărată mărturisire a unei slăbiciuni, la cinci luni de la nominalizarea lui Manuel Valls la conducerea primei echipe formate după deruta stângii în alegerile municipale, care relevă ceea ce editorialiştii francezi evocau marţi drept o gravă "criză de regim".

Un lucru rar, cotidianul de stânga Libération titra la fel ca Le Figaro, conservator, "Criză de regim" alături de o poză în care preşedintele apare singur.

Strategia prezidenţială constând în menţinerea direcţiei unei politici controversate şi îndepărtarea miniştrilor care protestau este, potrivit cotidianului Le Monde, "ultima şansă a preşedintelui de a-şi salva mandatul de cinci ani".

- Majoritate parlamentară fragilizată

Aripa de stânga a Partidului Socialist (PS) se opune de mai multe luni "Pactului pentru responsabilitate" drag lui François Hollande, care prevede suma de 40 de miliarde de euro pentru întreprinderi şi economisirea sumei de 50 de miliarde de euro în trei ani.

Spre surpriza generală, Manuel Valls şi François Hollande au decis luni să tranşeze şi să pună capăt unui dezacord între susţinătorii liniei guvernamentale - restaurarea competitivităţii ţării ajutând întreprinderi şi tăind cheltuieli publice - şi susţinătorii politicii alternative, ostile "reducerii în marş forţat a deficitelor publice", considerată contraproductivă pentru creşterea economică şi ca penalizând pături populare.

Cei doi şefi ai Executivului au optat pentru un guvern mai omogen, dar care concretizează în mod periculos îngustrarea susţinerii de care mai poate beneficia preşedintele socialist.

Socialiştii şi aliaţii lor din cadrul Partidului Radical numără 307 deputaţi, în contextul în care majoritatea absolută este de 298 de voturi în Adunarea Naţională.

Ales cu susţinerea ecologiştilor şi unei părţi a extremei stângi, François Hollande nu mai poate să conteze nici pe aceştia din urmă, care au trecut într-o cvasi-opoziţie, şi nici pe Verzi, absenţi în fostul Guvernul şi care şi-au luat libertatea de a vota cum doresc ei.

"Avem, evident, o criză politică, situată în mod fundamental în interiorul majorităţii prezidenţiale, care se îngustează", rezumă Didier Maus, un universitar specializat în drept constituţional.

Duminică, Montebourg a declarat că i-a cerut lui François Hollande o "schimbare majoră" a politicii economice a Franţei, după ce i-a reclamat, sâmbătă, "să ridice tonul" faţă de Germania. Miercuri, Hollande spunea că nu vrea o confruntare "faţă-n faţă" cu Berlinul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici