Guvernul francez a demisionat. Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să formeze un nou Guvern

Premierul francez Manuel Valls a prezentat preşedintelui Republicii demisia Guvernului său. Preşedintele François Hollande i-a cerut premierului să formeze un nou Guvern, care va fi prezentat marţi, a anunţat luni preşedinţia franceză.

1022 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez a demisionat. Hollande i-a cerut premierului Manuel Valls să formeze un nou Guvern

François Hollande şi Manuel Valls (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şeful statului i-a cerut să formeze o echipă în conformitate cu orientările pe care le-a definit el-însuşi pentru ţara noastră", anunţă preşedinţia într-un comunicat, în contextul în care o criză cu privire la politica economică zguduie Guvernul.

Hollande "l-a primit în această (luni) dimineaţa pe premier", se arată în comunicat. "Manuel Valls a prezentat preşedintelui Republicii demisia Guvernului său". Preşedinţia franceză subliniază că alcătuirea noului Guvern "va fi anunţată marţi".

Ministrul Economiei Arnaud Montebourg a fost pus la punct dur, duminică, de către membri din anturajul lui Valls, care consideră inacceptabile criticile formulate de către acesta la adresa politicii economice a Guvernului.

"Considerăm că o linie galbenă a fost încălcată, în măsura în care ministrul Economiei nu se poate exprima în asemenea condiţii asupra liniei economice a Guvernului şi în legătură cu un partener european ca Germania", a declarat pentru AFP un membru al anturajului lui Valls.

"Premierul a decis să acţioneze", a adăugat această sursă, lăsând să planeze îndoiala asupra memnţinerii lui Montebourg în post.

Montebourg şi-a confirmat luni criticile faţă de politica economică a cuplului François Hollande/Manuel Valls, apărându-se de acuzaţia de "încălcare a solidarităţii guvernamentale". El a spus că nu se plasează "în ipoteza" unei plecări a Guvernului.

Într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul Le Monde, Montebourg a criticat linia economică aleasă de către premier şi preşedinte, ambii socialişti ca şi el.

"Germania este prinsă în capcana politicii austerităţii pe care a impus-o întregii Europe", a declarat ministrul. "Vreau să vorbesc despre dreapta germană, care o susţine (pe cancelarul) Angela Merkel. Franţa nu are vocaţia de a se alinia axiomelor ideologice ale dreptei germane", a spus Montebourg.

"Nu mai putem să lăsăm lucrurile să meargă de la sine", a apreciat ministrul, cunoscut pentru adoptarea unor poziţii tranşante, care au provocat în mai multe rânduri polemici în cadrul Executivului.

El a făcut aceste declaraţii după ce Berlinul a respins apelul preşedintelui Hollande de reorientare a politicilor europene în favoarea creşterii economice şi creării unor locuri de muncă, într-un context de nervozitate economică persistentă în Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici