Anchetă pentru trafic de paşapoarte în Thailanda, în urma dispariţiei avionului Malaysia Airlines

Poliţia thailandeză a anunţat duminică o anchetă cu privire la un posibil trafic de paşapoarte, rezervările cu două paşapoarte europene suspecte pentru zborul Malaysia Airlines, dispărut de pe radar sâmbătă, fiind efectuate în Thailanda.

233 afișări
Imaginea articolului Anchetă pentru trafic de paşapoarte în Thailanda, în urma dispariţiei avionului Malaysia Airlines

Anchetă pentru trafic de paşapoarte în Thailanda, în urma dispariţiei avionului Malaysia Airlines (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un austriac, Christian Kozel, şi un italian, Luigi Maraldi, apăreau pe lista pasagerilor, dar nu se aflau la bord.

Celor doi le-au fost furate paşapoartele în Thailanda în 2012 şi 2013, a confirmat Interpol.

Informaţii de zbor consultate de AFP arată că cele două bilete de avion pe numele lor au fost rezervate la 6 martie 2014 şi au fost emise în oraşul Pattaya, o staţiune balneară din Thailanda.

Cele două bilete online purtau numere consecutive şi au fost plătite în bahţi, moneda thailandeză.

"Kozel" urma să zboare de la Kuala Lumpur la Beijing, după care să-şi continue zborul către Amsterdam şi Frankfurt. "Maraldi" urma să zboare până la Amsterdam şi apoi la Copenhaga.

Un oficial de rang înalt din cadrul poliţiei thailandeze a declarat pentru AFP că poliţia thailandeză anchetează un posibil trafic de paşapoarte furate la Phuket, o staţiune în sudul ţării, unde a fost furat paşaporul lui Maraldi.

Maraldi s-a prezentat duminică la poliţia din Phuket, au precizat autorităţile.

"A spus că nu se afla în avion şi că paşaportul i-a fost furat anul trecut", a declarat pentru AFP locotenent-colonelul Akanit Danpitaksart.

Oficialul a precizat că nu deţine informaţii despre paşaportul lui Kozel, însă diplomaţia austriacă a precizat duminică faptul că acesta a fost furat în timpul unui zvor pe ruta Phuket-Bangkok.

Interopul afirmă, într-un comunicat, că nu s-a efectuat niciun control în nicio ţară cu privire la paşapoartele furate, din momentul în care acestea au fost introduse în baza de date a organizaţiei şi până la decolarea avionului.

"Este prea devreme pentru a specula asupra unei eventuale legături între paşapoartele furate şi avionul dispărut. Este îngrijorător că pasageri s-au putut îmbarca la bordul unui zbor internaţional cu un paşaport furat înregistrat în bazele de date ale Interpol", a declarat secretarul general al organizaţiei Ronal Noble.

"Este o situaţie cu care sperăm să nu ne mai confruntăm vreodată", a spus el, adăugând că "Interpolul se întreabă de ani de zile de ce ţările aşteaptă o tragedie pentru ca să creeze măsuri de securitate la frontiere şi la porţile de îmbarcare".

Malaysia a deschis duminică o anchetă pentru terorism, după dispariţia de pe radare a unui avion de tip Boeing 777 aparţinând companiei Malaysia Airlines la bordul căruia se aflau 239 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici