Anchetă privind asaltul asupra Capitoliului: „tentativă de lovitură de stat” susţinută de Trump

O audiere în Congres privind atacul asupra Capitoliului SUA de către susţinătorii lui Donald Trump a prezentat joi mărturii care arată că aliaţii apropiaţi ai acestuia, chiar şi fiica sa, au respins afirmaţiile false privind frauda la vot, scrie Reuters.

1008 afișări
Imaginea articolului Anchetă privind asaltul asupra Capitoliului: „tentativă de lovitură de stat” susţinută de Trump

Comitetul restrâns al Camerei Reprezentanţilor care investighează asaltul din 6 ianuarie 2021 a prezentat, de asemenea, imagini cu mii de revoltaţi care au atacat poliţia şi au pătruns cu forţa în Capitoliu. A fost prima din cele şase audieri planificate, menite să arate că fostul preşedinte republican a încercat să submineze Constituţia SUA şi să se menţină ilegal la putere.

Comisia condusă de democraţi a prezentat înregistrări video cu mărturii ale unor personalităţi notabile din administraţia Trump, printre care fiica sa Ivanka Trump şi soţul ei Jared Kushner, procurorul general William Barr, purtătorul de cuvânt al campaniei electorale Jason Miller şi generalul Mark Milley.

De asemenea, a prezentat o parte din discursul incendiar al lui Trump înainte de atac, în care a repetat afirmaţiile false privind frauda electorală şi a îndreptat furia susţinătorilor săi către vicepreşedintele Mike Pence, care se afla la Capitoliu pentru a supraveghea certificarea de către Congres a victoriei lui Joe Biden - un proces pe care revolta nu a reuşit să-l împiedice.

Preşedintele comitetului democrat, Bennie Thompson, a declarat că Trump s-a aflat în centrul unei conspiraţii pentru a zădărnici democraţia americană şi a bloca transferul paşnic de putere. "Ziua de 6 ianuarie a fost punctul culminant al unei tentative de lovitură de stat, o încercare de a răsturna guvernul", a declarat Thompson. "Violenţele nu au fost un accident. A fost ultima rezistenţă a lui Trump".

Barr, în mărturia înregistrată video, a spus: "Am spus clar că nu sunt de acord cu ideea de a spune că alegerile au fost furate...Şi, ştiţi, nu am vrut să iau parte la asta".

Opinia lui Barr a convins-o pe fiica lui Trump. "Îl respect pe procurorul general Barr. Aşa că am acceptat ceea ce spunea el", a declarat Ivanka Trump în mărturia înregistrată video.

De la plecarea sa din funcţie anul trecut, Trump a continuat să susţină afirmaţiile sale false potrivit cărora pierderea alegerilor din 2020 în faţa lui Biden a fost rezultatul unei fraude generalizate, afirmaţie respinsă de numeroase instanţe, oficiali electorali de stat şi membri ai propriei sale administraţii.

La audiere au fost audiaţi şi doi martori care au depus personal mărturie, ofiţerul de poliţie al Capitoliului american Caroline Edwards, care a suferit o leziune cerebrală în timpul atacului, şi Nick Quested, un cineast care a surprins imagini cu grupul de extremă dreapta Proud Boys, acuzat că a contribuit la planificarea atacului.

"Am alunecat în sângele oamenilor", a spus Edwards. "A fost un carnagiu. A fost haos".

"Ceea ce am văzut a fost pur şi simplu o scenă de război", a adăugat Edwards.

Audierile au loc înainte de alegerile din 8 noiembrie, care vor determina dacă partidul lui Biden va păstra controlul asupra Camerei şi Senatului.

Joi, Biden a descris atacul ca fiind "o încălcare clară şi flagrantă a Constituţiei", spunând reporterilor: "Cred că aceşti oameni au încălcat legea, au încercat să întoarcă rezultatul unor alegeri".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici