Prima pagină » Știri externe » Războiul din Ucraina, ziua 1.247. Rusia folosește copii pentru a proiecta și testa dronele sale militare / Zelenski propune un nou proiect de lege care asigură „independența” structurilor anticorupție

Războiul din Ucraina, ziua 1.247. Rusia folosește copii pentru a proiecta și testa dronele sale militare / Zelenski propune un nou proiect de lege care asigură „independența” structurilor anticorupție

Războiul din Ucraina, ziua 1.247. Rusia folosește copii pentru a proiecta și testa dronele sale militare / Zelenski propune un nou proiect de lege care asigură „independența” structurilor anticorupție

Peste 40 de state membre ale OSCE solicită anchetarea torturii prizonierilor de război ucraineni

Olanda și alte 40 de state membre ale OSCE au inițiat lansarea unui mecanism special pentru anchetarea torturii prizonierilor de război ucraineni în Rusia, potrivit Ukrainska Pravda.

„Olanda și țările partenere contribuie la descoperirea adevărului și la tragerea la răspundere pentru crimele de război comise de Rusia în Ucraina”, a afirmat ministrul olandez de externe Caspar Veldkamp.

Von der Leyen îndeamnă China să-l preseze pe Putin pentru a se angaja serios în negocierile de pace

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a îndemnat joi China să-și folosească relațiile strânse cu președintele rus Vladimir Putin pentru a contribui la avansarea negocierilor de pace cu Ucraina, notează The Kyiv Independent.

„China are influență asupra Rusiei, la fel cum Uniunea Europeană are influență asupra Ucrainei”, a declarat von der Leyen după summitul cu liderul chinez Xi Jinping. „Ne așteptăm ca China să folosească această influență pentru a se asigura că Rusia vine cu seriozitate la masa negocierilor.”

Declarațiile sale au venit la o zi după ce delegațiile ucrainene și ruse au ținut a treia rundă de negocieri la Istanbul. Întâlnirea a durat mai puțin de o oră și s-a încheiat fără un acord de încetare a focului.

Reuters: O companie indiană a trimis explozibili în Rusia în ciuda avertismentelor SUA

O companie indiană a livrat explozibili militari în valoare de 1,4 milioane de dolari în Rusia în decembrie anul trecut, ignorând avertismentele SUA privind potențiale sancțiuni, a relatat Reuters joi.

New Delhi a menținut o poziție neutră în războiul dintre Rusia și Ucraina, solicitând o soluție pașnică și promovând în același timp relațiile economice cu Moscova.

Printre companiile rusești listate ca destinatare ale substanței explozive octogen se află Promsintez, un producător de explozivi care are legături cu armata rusă.

Potrivit Centrului de Informații Tehnice al Apărării al Pentagonului și programelor de cercetare în domeniul apărării, octogenul este utilizat în mod obișnuit în focoasele rachetelor și torpilelor, motoarele rachetelor, proiectilele explozive și explozivii plastici pentru sisteme militare avansate.

Estonia afirmă că Rusia apropie sistemele de război electronic de granițele NATO

Ministrul estonian de interne, Igor Taro, a declarat că Rusia și-a intensificat sistemele de război electronic în apropierea graniței cu Estonia, scrie Ukrainska Pravda.

Autoritățile estoniene raportează că forțele ruse au livrat echipamente suplimentare de bruiaj al semnalelor în zona Kingisepp, un oraș situat la aproximativ 20 de kilometri de granița cu Estonia.

Acest tip de echipament a fost utilizat pe câmpul de luptă din Ucraina pentru a perturba sistemele de navigație ale vehiculelor aeriene fără pilot.

Merz și Macron planifică „discuții intense” cu Zelenski privind eforturile de combatere a corupției

Cancelarul german Friedrich Merz și președintele francez Emmanuel Macron intenționează să poarte discuții aprofundate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski privind măsurile de combatere a corupției, relatează Bild, citat de Ukrainska Pravda.

„Președintele Macron și cancelarul german au convenit să poarte discuții intense cu președintele Ucrainei cu privire la lupta împotriva corupției”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Stefan Cornelius, după o întâlnire de trei ore între cei doi lideri, miercuri, în Germania.

Zelenski propune un nou proiect de lege care asigură „independența” structurilor anticorupție

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat joi că propune un nou proiect de lege pentru a asigura „independența” agențiilor anticorupție. Decizia a fost luată în urma protestelor provocate de adoptarea unui proiect despre care s-a spus că limitează independența instituțiilor anticorupție.

Anunțul a fost făcut pe platforma X.

„Tocmai am aprobat textul unui proiect de lege care garantează o consolidare reală” a serviciilor de justiție și securitate și le protejează „de orice influență sau interferență rusească”, asigurând în același ti

Trump anunță un acord de armament SUA-UE cu accent pe ajutorul pentru Ucraina

Președintele american Donald Trump a anunțat un nou acord de armament între Statele Unite și Uniunea Europeană, potrivit The Kyiv Independent.

Conform înțelegerii, SUA vor furniza arme Uniunii Europene, care va gestiona distribuția acestora între statele membre. O parte semnificativă a ajutorului militar este destinată Ucrainei, ca parte a sprijinului continuu în contextul conflictului cu Rusia.

Atacurile rusești ucid 4 persoane și rănesc 28 într-o singură zi; Situri UNESCO din Odesa, avariate

Atacurile rusești din ultimele 24 de ore în Ucraina au ucis patru persoane și au rănit alte 28, potrivit autorităților locale.

Cele mai multe victime civile au fost raportate în regiunea Harkov, unde trei persoane au murit și cinci au fost rănite.

Între timp, bombardamentele asupra Odesei au provocat pagube semnificative unor obiective protejate de UNESCO, stârnind îngrijorări internaționale legate de impactul cultural al războiului.

Armata Ucrainei: Peste 1 milion de pierderi în rândul trupelor ruse de la începutul invaziei

De la începutul invaziei din Ucraina, Rusia a pierdut aproximativ 1.046.270 de soldați, potrivit actualizării din 24 iulie a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. Din acest total, 1.050 de pierderi au fost înregistrate doar în ultimele 24 de ore, scrie The Kyiv Independent.

Pe lângă pierderile de personal, Rusia ar mai fi pierdut 11.046 de tancuri, 23.047 de vehicule de luptă blindate, 56.137 de vehicule și cisterne de combustibil, 30.746 de sisteme de artilerie, 1.446 de lansatoare multiple de rachete, 1.199 de sisteme de apărare aeriană, 421 de avioane, 340 de elicoptere, 47.638 de drone, 28 de nave și bărci, precum și un submarin.

O anchetă dezvăluie că Rusia folosește copii pentru a proiecta și testa dronele sale militare

Autoritățile ruse au implicat în mod sistematic copii în proiectarea și testarea dronelor pentru războiul din Ucraina, prin intermediul unor concursuri naționale care încep cu jocuri video aparent inocente și se termină cu recrutarea celor mai talentați elevi de către companii din domeniul apărării, potrivit unei investigații.

Dezvăluirile, care fac parte dintr-o anchetă realizată de agenția de știri rusă exilată Insider, sunt cele mai recente care arată cât de mult liderii ruși implică tineretul țării în efortul de război din Ucraina, educația „patriotică” și militarizată ducând adesea la participarea directă a acestora.

1 mort și 1 rănit în urma atacului cu drone ucrainene asupra regiunii Krasnodar din Rusia, care a lovit Soci și un depozit de petrol

O persoană a fost ucisă și una rănită în urma unui atac cu drone ucrainene asupra unui depozit de petrol din regiunea Krasnodar Krai din Rusia, pe 24 iulie, explozia și dronele fiind observate în orașul Soci.

„A fost lovit depozitul de petrol de pe strada Tavricheskaya. Vă rugăm să nu circulați cu mașina și să nu mergeți pe jos în acea zonă. Voi raporta incidentele importante”, a declarat Dmitri Plishkin, șeful teritoriului federal Sirius din regiunea Krasnodar, într-o postare pe Telegram.

Atacurile în teritoriul federal au început la aproximativ ora 1 dimineața, ora locală, și s-au încheiat la ora 3 dimineața.

SUA aprobă un pachet de sprijin în valoare de 172 de milioane de dolari pentru sistemul de apărare aeriană al Ucrainei

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o potențială vânzare militară externă către Ucraina pentru întreținerea sistemului său de rachete HAWK Faza III, inclusiv echipamente și servicii conexe, la un cost estimat de 172 milioane dolari. Agenția pentru Cooperare în Domeniul Securității Apărării a notificat oficial Congresul cu privire la certificarea necesară.

Pentru sistemul său de rachete HAWK – o rachetă ghidată sol-aer cu rază medie de acțiune, care asigură apărarea aeriană împotriva aeronavelor de joasă și medie altitudine – Ucraina a solicitat o gamă largă de echipamente și servicii legate de întreținere.

Pachetul include camioane de marfă de cinci tone, piese de schimb și recondiționarea și revizia unităților de apărare aeriană. De asemenea, acesta furnizează truse de scule, echipamente de testare și articole de sprijin suplimentare, împreună cu documentație tehnică, instruire și asistență tehnică și de teren din partea reprezentanților guvernului SUA și ai contractorilor.

China trimite în secret motoare către Rusia pentru a susţine producţia de drone militare

Motoare produse în China sunt expediate către Rusia sub acoperirea „unităţilor industriale de răcire”, fiind folosite de compania de stat IEMZ Kupol pentru a produce drone de atac Garpiya-A1, utilizate în războiul din Ucraina, arată o investigaţie Reuters.

China trimite în secret motoare către Rusia pentru a susţine producţia de drone militare, disimulând transporturile ca „unităţi industriale de răcire”, potrivit unor oficiali europeni în domeniul securităţii şi unor documente obţinute de Reuters.

Aceste componente permit companiei ruseşti IEMZ Kupol să intensifice fabricarea dronelor Garpiya-A1, în ciuda sancţiunilor impuse de SUA şi UE în 2024.

Conform unui document intern al Kupol, firma are un contract cu Ministerul rus al Apărării pentru a produce peste 6.000 de drone Garpiya în 2025, de trei ori mai multe decât anul precedent.