Anders Breivik, autorul atacului cu 77 de morţi în Norvegia, vrea să fie eliberat condiţionat. La intrarea în tribunal a făcut un salut nazist

Anders Behring Breivik a oferit un salut nazist marţi, când a intrat în tribunal la o audiere pentru eliberare condiţionată, care va decide dacă ar trebui eliberat după ce a petrecut mai bine de un deceniu după gratii.

728 afișări
Imaginea articolului Anders Breivik, autorul atacului cu 77 de morţi în Norvegia, vrea să fie eliberat condiţionat. La intrarea în tribunal a făcut un salut nazist

Breivik, un extremist de dreapta, a ucis 77 de persoane în cea mai mare atrocitate pe timp de pace din Norvegia, în iulie 2011. El a ucis opt persoane cu o maşină-capcană la Oslo şi apoi a împuşcat 69, majoritatea adolescenţi, într-o tabără de tineri a Partidului Muncii.

Cu capul ras şi îmbrăcat într-un costum de culoare închisă, Breivik a făcut cu degetele un semn de supremaţie albă înainte de a ridica braţul drept în semn de salut nazist pentru a-şi semnala ideologia de extremă-dreaptă când a intrat în tribunal. De asemenea, purta semne, tipărite în limba engleză, printre care unul care spunea „Opriţi genocidul împotriva naţiunilor noastre albe” şi „Războiul civil nazist”.

Adresându-se judecătorului, Breivik s-a descris drept un candidat parlamentar. Breivik, acum în vârstă de 42 de ani, ispăşeşte pedeapsa maximă a Norvegiei de 21 de ani, care poate fi prelungită pe termen nelimitat dacă este considerat o ameninţare continuă pentru societate.

Tribunalul Telemark din Skien, sud-vestul capitalei, unde Breivik îşi ispăşeşte pedeapsa, va audia cazul săptămâna aceasta, după ce anul trecut procuratura de stat din Oslo a respins cererea lui Breivik de eliberare condiţionată. 

Poziţia noastră este că detenţia este în continuare necesară pentru a proteja societatea”, a declarat procurorul responsabil, Hulda Karlsdottir, pentru Reuters înaintea audierii.

Procesele se vor desfăşura pe o durată de maximum patru zile într-o sală de sport a închisorii transformată într-o sală de judecată improvizată, urmând ca o decizie să fie aşteptată aproximativ o săptămână mai târziu.

Dacă cererea sa de eliberare este respinsă, Breivik, care şi-a schimbat numele legal în Fjotolf Hansen, poate aplica pentru o nouă audiere de probaţiune peste un an, a spus Karlsdottir.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici