Autorităţile din Qatar au RESPINS lista de condiţii puse de 4 state arabe pentru dezamorsarea CRIZEI

Mohammed bin Abdulrahman al-Thani, ministerul de Externe de la Doha, a declarat că solicitările formulate de patru state arabe pentru anularea sancţiunilor nu sunt nici rezonabile şi nici realizabile, informează site-ul postului BBC News online, citând televiziunea Al-Jazeera.

4695 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din Qatar au RESPINS lista de condiţii puse de 4 state arabe pentru dezamorsarea CRIZEI

Autorităţile din Qatar au respins lista de condiţii puse de 4 state arabe pentru dezamorsarea crizei

Miercuri, Rex Tillerson, secretarul american de Stat, a cerut Arabiei Saudite şi aliaţilor ei să formuleze solicitări "rezonabile şi realizabile".

Al-Thani a apreciat că lista de condiţii nu îndeplineşte aceste criterii, adăugând că solicitările dovedesc că sancţiunile "nu au nicio legătură cu combaterea terorismului (...) [ci] limitează suveranitatea Qatarului şi externalizează politica noastră externă".

Patru ţări arabe care boicotează Qatarul pentru presupusa susţinere a terorismului au formulat vineri o serie de solicitări adresate Administraţiei de la Doha, cerând inclusiv închiderea unei baze militare turce din ţară, oprirea televiziunii Al Jazeera, sistarea legăturilor cu Iranul şi predarea tuturor teroriştilor
.
Lista a fost semnată de Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt şi Bahrein.

Cele patru state arabe au acordat Qatarului un termen de 10 zile pentru a lua aceste măsuri. Lista cu cereri a fost predată autorităţilor de la Doha de către Kuweit, ţară care s-a oferit să medieze disputa.

La 5 iunie, Arabia Saudită, Egipt, Bahrain, Emiratele Arabe Unite, Yemen şi Libia au decis să înceteze legăturile diplomatice cu Qatarul, acuzând acest stat de destabilizarea regiunii prin sprijinirea unor reţele teroriste precum Stat Islamic şi Al-Qaida.

Decizia a fost însoţită de o blocadă economică, închiderea frontierelor terestre şi maritime între aceste ţări şi Qatar, precum şi cu interdicţii de survol pentru companiile aeriene din Qatar şi restricţii de călătorie pentru cetăţenii qatarioţi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici