Autorităţile nepaleze cred că nu mai există şanse să fie găsiţi supravieţuitori ai cutremurului din 25 aprilie

Autorităţile nepaleze cred că nu mai există supravieţuitori între dărâmături după cutremurul de săptămâna trecută - al cărui bilanţ a ajuns la 6.621 de morţi, în timp ce sâmbătă se înregistrau noi replici -, iar efortul urmează să se concentreze asupra ajutorării supravieţuitorilor.

186 afișări
Imaginea articolului Autorităţile nepaleze cred că nu mai există şanse să fie găsiţi supravieţuitori ai cutremurului din 25 aprilie

Autorităţile nepaleze cred că nu mai există şanse să fie găsiţi supravieţuitori ai cutremurului din 25 aprilie (Imagine: Mediafax Foto / Hepta)

"Încercăm să facem tot ceea ce putem în efortul de salvare, dar acum cred că nu mai există posibilitatea (găsirii) unor supravieţuitori", a declarat ministrul de Interne Laxmi Prasad Dhakal pentru AFP, relatează BBC News online.

Autorităţile au anunţat că 14.021 de persoane au fost rănite în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,9 de sâmbăta trecută.

Situaţia a mii de persoane blocate în zone izolate este în continuare necunoscută.

Bilanţul victimelor poate creşte, în contextul în care efortul de căutare continuă în mai multe districte, inclusiv Dhading, Rasuwa şi Sindhupalchok, a anunţat Hemanta Pal, coordonatorul operaţiunilor de căutare şi salvare.

Majoritatea victimelor cutremurului au fost înregistrate pe teritoriul Nepalului, însă aproximativ 100 de persoane au murit, de asemenea, în India, Tibet şi Bangladesh.

Emisarul UE în Nepal Rensje Teerink a anunţat vineri că nu există informaţii desşre aproximativ 1.000 de cetăţeni europeni.

Nepalul a cerut în mod repetat ajutor străin, recunoscând că a fost nepregătit pentru dezastru.

Alunecări de teren şi condiţii meteorologice nefavorabile au afectat efortul de a furniza ajutor districtelor izolate, iar la operaţiunile de salvare şi ajutorare participă, în total, doar 20 de elicoptere.

Ministrul nepalez al Informaţiilor Minendra Rijal a declarat pentru Associated Press că ţara are nevoie de 400.000 de corturi şi că până în prezent a putut să furnizeze doar 29.000.

Ministrul de Finanţe Ram Sharan Mahat a declarat, la rândul său, că Neplaul are nevoie de ajutoare alimentare suplimentare. "Am primit lucruri ca ton şi maioneză. La ce ne sunt de folos? Avem nevoie de cereale, sare şi zahăr", a declarat el pentru AP.

Donatori străini au promis Nepalului zeci de milioane de dolari, a mai spus Mahat.

"Nici un singur dolar nu a fost depus în conturile Guvernului", a deplâns el.

"Nu spun că nu vor veni. Va dura ceva timp, dar până acum întreaga operaţiune a Guvernului este finanţată integral din resurse proprii", a subliniat ministrul.

UNICEF a avertizat, de asemenea, că numeroşi copii din zonele cele mai afectate au rămas "fără locuinţe, sunt în şoc şi nu au acces la îngrijiri de bază", iar anotimpul musonilor începe doar peste câteva săptămâni.

"Spitalele sunt supraaglomerate, apa este puţină, cadavre se află în continuare sub dărâmături, iar oamenii dorm sub cerul liber. Este un teren propice pentru boli", a subliniat Rownak Khan, adjunctul reprezentantului UNICEF în Nepal.

Autorităţile nepaleze au interzis temporar sacrificarea animalelor şi vânzarea cărnii şi peştelui în anumite zone din capitala Kathmandu, încercând să prevină răspândirea unor boli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici