Avertismentul lui Ban Ki-moon: Nu mai este mult timp până la declanşarea unui război civil în Siria. Ar putea avea efecte catastrofale pentru Siria şi regiune

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon a avertizat, miercuri, Guvernul sirian şi opoziţia că nu există prea mult timp pentru a evita războiul civil în ţară după atacul asupra coloanei oficiale a observatorilor Naţiunilor Unite în Siria.

893 afișări
Imaginea articolului Avertismentul lui Ban Ki-moon: Nu mai este mult timp până la declanşarea unui război civil în Siria. Ar putea avea efecte catastrofale pentru Siria şi regiune

Avertismentul lui Ban Ki-moon: Nu mai este mult timp până la declanşarea unui război civil în Siria. Ar putea avea efecte catastrofale pentru Siria şi regiune (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ban Ki-moon a declarat în faţa Adunării Generale a ONU că cele două părţi "trebuie să realizeze că nu a mai rămas mult timp pentru încetarea violenţelor" şi să permită o rezolvare politică a conflictului "între Guvern şi cei care vor schimbarea".

Ban a adăugat că bomba care a explodat miercuri la trecerea coloanei oficiale a observatorilor ONU în Siria, rănind zece militari, este un "indiciu al dificultăţilor şi pericolului" misiunii Naţiunilor Unite în ţară.

El a declarat, de asemenea, că se teme "că un război civil de mare anvergură cu efecte catastrofale pentru Siria şi regiune" ar putea izbucni dacă violenţele nu vor înceta.

Anterior, într-un comunicat, secretarul general al ONU a declarat că explozia de miercuri ar putea ridica semne de întrebare asupra misiunii Naţiunilor Unite în ţară.

"Astfel de incidente, dacă se adaugă violenţelor continue care ne-au fost raportate în mai multe oraşe din Siria, ridică semne de întrebare asupra angajamentului părţilor de a pune capăt violenţelor şi ar putea avea o incidenţă directă asupra misiunii" ONU, a declarat Ban în acest comunicat difuzat de purtătorul său de cuvânt, Martin Nesirky.

O încărcătură a explodat miercuri la intrarea în oraşul sirian Deraa (sud), la trecerea unei coloane oficiale a observatorilor ONU în care se afla generalul norvegian Robert Mood, şeful misiunii ONU, potrivit unui fotoreporter al AFP. Acesta din urmă a precizat că explozia a avut loc după trecerea celor patru vehicule ale ONU.

În spatele vehiculelor ONU, la aproximativ 150 de metri, se aflau cele ale armatei siriene şi jurnaliştilor, a subliniat el. Zece militari sirieni, dintre care cel puţin un ofiţer, au fost răniţi în explozie, potrivit unui bilanţ al ONU.

Consiliul naţional sirian (CNS), principala coaliţie a opoziţiei, a acuzat regimul preşedintelui Bashar al-Assad că este la originea acestui atentat.

Aceasta este prima dată când o coloană oficială a ONU este vizată de la mobilizarea observatorilor în Siria la 15 aprilie, pentru a supraveghea un armistiţiu ignorat continuu.

"Nu sunt motive să credem că explozia viza coloana Misnus (Misiunea de supraveghere a ONU în Siria), totuşi acest incident demonstrează condiţiile dificile şi hazardate în care lucrează observatorii noştri", subliniază comunicatul ONU.

"Acesta arată, de asemenea, situaţia periculoasă şi precară în care se află populaţia siriană de mai multe luni", a adăugat acesta.

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Ban a "cerut tuturor părţilor să respecte încetarea violenţelor şi să coopereze cu observatorii Misnus".

Potrivit ONU, 70 de observatori militari neînarmaţi sunt în prezent mobilizaţi în Siria, precum şi 43 de civili în cadrul Misnus. Această misiune a fost creată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate pentru a supraveghea încetarea focului instaurată la 12 aprilie şi încălcată în mod repetat. Observatorii ar urma să ajungă la 300 de militari până la sfârşitul lui mai.

Marţi, în faţa Consiliului de Securitate, emisarul internaţional pentru Siria Kofi Annan şi-a apărat planul de pace, apreciind că observatorii ONU au un efect de calmare a conflictului.

El a recunoscut, totuşi că regimul Assad şi rebelii sunt "foarte greu de convins" să depună armele.

Aproximativ 12.000 de persoane, majoritatea civili, au murit de la izbucnirea revoltei populare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici