Avionul fără pilot doborât de aviaţia turcă vineri este de fabricaţie rusească, anunţă Davutoglu

Avionul fără pilot doborât vineri de avioane turceşti de război în spaţiul aerian turc, în apropiere de Siria, este de fabricaţie rusească, însă Moscova a transmis Ankarei că vehiculul aerian nu aparţine Rusiei, a declarat luni premierul Ahmet Davutoglu, relatează Reuters online.

1005 afișări
Imaginea articolului Avionul fără pilot doborât de aviaţia turcă vineri este de fabricaţie rusească, anunţă Davutoglu

Avionul fără pilot doborât de aviaţia turcă vineri este de fabricaţie rusească, anunţă Davutoglu

Avionul a fost doborât vineri, după ce şi-a continuat zborul, în pofida faptului că a fost fost avertizat în trei rânduri, a anunţat armata turcă.

Avioane de vânătoare ruseşti au încălcat, luna aceasta, anterior, spaţiul aerian turc şi NATO în două rânduri, iar Ankara a avertizat că va riposta, în cazul repetării unor asemenea incursiuni.

"Drona (avionul fără pilot) doborâtă este de fabricaţie rusească, dar Rusia ne-a spus în mod amical că nu este a lor", a declarat Davutoglu într-un interviu pentru postul turc AHaber.

Un oficial american afirma că Washingtonul crede că avionul respectiv fără pilot este de origine rusească. Davutoglu a spus că acesta ar putea să aparţină forţelor guvernamentale siriene, al căror cel mai important furnizor de armament este Rusia, ori miliţiei kurde siriene PYD sau altor elemente.

Incidentul a scos în evidenţă riscurile la adresa Turciei - membră NATO -, în contextul în care coaliţiile aeriene rusă şi americană vizează diverse grupări insurgente în Siria, adesea în apropiere de forntiera cu Turcia.

Davutoglu a declarat că doborârea avionului fără pilot a dovedit faptul că Turcia este hotărâtă să riposteze la orice incursiuni în spaţiul său aerian.

"Acest incident... a arătat că Turcia are atât capacitatea, cât şi voinţa politică să pună capăt unor asemenea încălcări", a spus el.

"Sper că Rusia, ale cărei prietenie şi vecinătate le preţuim, va adopta o poziţie mai atentă, iar relaţiile turco-ruse nu vor fi afectate negativ", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici