Banca centrală a Rusiei reduce dobânzile de la 14% la 11%, invocând scăderea inflaţiei

Banca centrală a Rusiei a redus joi ratele dobânzilor, în condiţiile în care o rublă în revenire - susţinută de veniturile solide din petrol şi gaze - reduce o parte din inflaţie, relatează CNN.

341 afișări
Imaginea articolului Banca centrală a Rusiei reduce dobânzile de la 14% la 11%, invocând scăderea inflaţiei

Banca a redus ratele dobânzilor de la 14% la 11%, după ce inflaţia a încetinit la 17,5% în mai, faţă de 17,8% în aprilie, a anunţat banca, care prevede acum că inflaţia anuală va scădea la 5-7% în 2023 şi va reveni la 4% în 2024.

Banca a majorat ratele dobânzilor la 20% în condiţiile în care economia rusă a fost afectată de sancţiunile occidentale, dar ultima măsură înseamnă că acestea sunt acum aproape la fel ca înainte de invazia din Ucraina, când erau de 9,5%.

"Condiţiile externe pentru economia rusă sunt în continuare dificile, limitând considerabil activitatea economică", a declarat banca. "Riscurile de stabilitate financiară au scăzut într-o oarecare măsură, permiţând o relaxare a unor măsuri de control al capitalului".

Luni, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că economia "rezistă impactului sancţiunilor", în ciuda perspectivelor sumbre. "În ciuda tuturor dificultăţilor, economia rusă rezistă impactului sancţiunilor, şi rezistă destul de bine", a declarat Putin în cadrul unei întâlniri cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko în oraşul staţiune Soci de la Marea Neagră.

La sfârşitul lunii aprilie, Banca Centrală a Rusiei a declarat că se aşteaptă ca economia rusă să se reducă cu 8-10% în 2022, menţionând o scădere a activităţii economice în martie după impunerea sancţiunilor internaţionale asupra Rusiei.

La începutul aceleiaşi luni, Banca Mondială a prezis că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 11,2% în 2022.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici