Barack Obama a decorat membrii comandoului american care l-a eliminat pe Osama ben Laden

Preşedintele Barack Obama a încheiat vineri "o săptămână istorică" pentru Statele Unite, decorând membrii comandoului american care, prin eliminarea lui Osama ben Laden în urmă cu cinci zile în Pakistan, au "decapitat" al-Qaida.

792 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a decorat membrii comandoului american care l-a eliminat pe Osama ben Laden

Barack Obama a decorat membrii comandoului american care l-a eliminat pe Osama ben Laden (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden au mers vineri după-amiază la baza militară Fort Campbell (Kentucky), pentru a se întâlni cu forţa care a efectuat operaţiunea împotriva lui ben Laden.

Preşedintele le-a decernat "o citaţie prezidenţială, cea mai înaltă recompensă care poate fi dată unei unităţi, în semn de recunoştinţă pentru serviciul şi reuşitele lor extraordinare", potrivit unui oficial, citat sub acoperirea anonimatului.

"Săptămâna aceasta a fost istorică pentru ţara noastră", a declarat mai târziu Obama, într-un discurs adresat militarilor din cea de-a 101-a divizie aeropurtată, reuniţi la această bază.

Obama a afirmat că eliminându-l pe ben Laden, Statele Unite au "decapitat" al-Qaida. "Am decapitat al-Qaida şi vom ajunge să o învingem", a promis el, sub aplauzele militarilor.

Militarii care au efectuat raidul împotriva lui ben Laden sunt "profesioniştii din umbră ai Americii (...). Ei s-au antrenat timp de mai mulţi ani, ei au devenit mai duri în luptă, s-au pregătit fără încetare pentru această misiune", a precizat preşedintele.

"Atunci când am dat ordinul (de a interveni-n.r.), ei erau pregătiţi. Şi în ultimele zile, lumea întreagă a putut vedea că erau".

"Acestor americani le revine meritul uneia dintre cele mai mari operaţiuni militare şi de informaţii din toată istoria naţiunii noastre", a adăugat el.

Nici un detaliu nu a fost furnizat privind componenţa exactă a comandoului, dar preşedintele s-a întâlnit cu membri ai unităţii de piloţi de elicopter care au participat la raid, dar şi cu alţi membi ai forţelor speciale.

Vicepreşedintele Biden a menţionat pur şi simplu că membri ai Navy Seals, forţele speciale ale Marinei americane, au fost implicaţi.

Dar Casa Albă refuză să confirme participarea sa la asalt.

"Team 6" (echipa 6) a Navy Seals, prezentată de presă ca vârful de lance al raidului împotriva reşedinţei lui ben Laden în Pakistan, constituie aristocraţia Seals - un acronim pentru Sea, Air, Land (mare, aer, uscat) - iar misiunile sale sunt atât de sensibile încât existenţa sa nu este confirmată niciodată.

Osama ben Laden a fost ucis în noaptea de duminică spre luni, într-o operaţiune a forţelor speciale americane, la Abbottabad, un oraş din Pakistan.

Pe de altă parte, Washington Post relatează că CIA, din casa conspirativă instalată pentru a supraveghea reşedinţa lui ben Laden, a putut observa că oricine părăsea reşedinţa trebuia să se depărteze mergând cu maşina cel puţin 90 de minute înainte de a folosi telefonul mobil, pentru a evita o eventuală supraveghere electronică.

Interceptările americane au captat în prealabil un apel telefonic adresat emisarului lui ben Laden, care locuia în aceeaşi casă. Emisarul i-a spus atunci interlocutorului său la telefon: "Sunt din nou cu oamenii cu care eram înainte", informează Washington Post.

Datorită acestui apel, serviciile americane de informaţii au putut identifica numărul de telefon al emisarului. Utilizând apoi numeroase "mijloace umane şi tehnice", CIA a reuşit să localizeze reşedinţa din Abbottabad în care locuiau emisarul şi ben Laden.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici