Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte, la Casa Albă

Preşedintele Barack Obama a depus duminică jurământul pentru un al doilea mandat de patru ani la conducerea Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii restrânse la Casa Albă.

504 afișări
Imaginea articolului Barack Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte, la Casa Albă

Obama a depus jurământul pentru al doilea mandat de preşedinte, la Casa Albă (Imagine: edition.cnn.com)

"Eu, Barack Obama, jur în mod solemn să îndeplinesc cu credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi îmi voi consacra toate forţele păstrării, protejării şi apărării Constituţiei Statelor Unite", a declarat, la ora locală 11.55 (18.55, ora României) al 44-lea preşedinte american, cu mâna dreaptă ridicată, în faţa preşedintelui Curţii Supreme John Roberts.

Această ceremonie, la care asistau doar câteva persoane, inclusiv membri ai familiei Obama, a durat doar câteva secunde. Preşedintele a depus jurământul aşezându-şi mâna stângă pe Biblia familiei soţiei sale, Michelle, care a ţinut această carte sfântă.

În Statele Unite, mandatele prezidenţiale încep, în urma alegerilor prezidenţiale, la 20 ianuarie, la prânz (19.00, ora României), potrivit Constituţiei. Dar tradiţia vrea ca atunci când 20 ianuarie cade duminica, festivităţile publice să aibă loc a doua zi.

Deci, Obama va depune jurământul, din nou, luni, în aer liber, în faţa a sute de mii de persoane reunite pe imensa esplanadă "Mall", la Capitoliu. El va susţine, ulterior, un discurs, în care va dezvălui viziunea sa pentru următorii patru ani.

Obama începe al doilea mandat în circumstanţe mai puţin dificile decât în 2009, atunci când criza economică era la punctul maxim. Însă sunt în aşteptare numeroase dosare spinoase, în timp ce adversarii săi republicani şi-au păstrat o poziţie de forţă în Congres.

Priorităţile sale vor fi să soluţioneze impasul bugetar, votarea restricţiilor asupra vânzării de arme de foc şi reformarea legilor privind imigraţia, a anunţat duminică un consilier apropiat al său, David Plouffe, potrivit căruia intervenţia lui Obama "va fi un discurs al speranţei".

Obama, reales la 6 noiembrie pentru al doilea şi ultimul mandat de patru ani, şi-a început ziua, duminică, prin depunerea de jerbe de flori la Mormântul soldatului necunoscut, la Cimitirul Militar Naţional de la Arlington.

El a fost însoţit de către vicepreşedintele Joe Biden, care a depus jurământul duminică, încă de la ora locală 8.21 (15.21, ora României), la reşedinţa sa, în nord-vestul Washingtonului, situată în incinta Observatorului Naval.

Obama şi familia sa, care şi-au consacrat ziua de sâmbătă unor acţiuni de voluntariat, au asistat ulterior la o slujbă religioasă la o biserică din Washington.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici