Priorităţile celui de-al doilea mandat al lui Obama: Armele de foc, bugetul şi imigraţia

Soluţionarea impasului bugetar, votarea restricţiilor asupra vânzărilor de arme de foc şi reformarea legilor privind imigraţia, acestea sunt priorităţile celui de al doilea mandat al preşedintelui Barack Obama, prezentate duminică de către unul dintre consilierii săi apropiaţi.

445 afișări
Imaginea articolului Priorităţile celui de-al doilea mandat al lui Obama: Armele de foc, bugetul şi imigraţia

Barack Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ne plimbăm pe culoarele Casei Albe căutând idei pentru a face lucruri", a declarat pentru postul ABC David Plouffe, venit să ofere o idee despre temele discursului de învestitură a lui Barack Obama, luni.

"Va fi un discurs al speranţei", a declarat el pentru CNN. "El va vorbi despre faptul că sistemul nostru politic nu ne cere să soluţionăm toate divergenţele pe care le avem şi nici să ne rezolvăm toate problemele", ci impasul poate fi soluţionat în anumite dosare.

Discursul de învestitură, luni, de aproximativ 20 de minute, va schiţa direcţiile mari ale programului lui Barack Obama în viitorii patru ani. Trei săptămâni mai târziu, la 12 februarie, el va detalia aceste propuneri, în cadrul discursului asupra situaţiei Uniunii, pe care îl va susţine în Congres.

Barack Obama ar urma să îi îndemne pe americani să exercite presiuni asupra membrilor Congresului, unde niciun text major nu a mai fost votat din 2010 şi până în prezent, de când republicanii au preluat controlul asupra Camerei Reprezentanţilor.

"Obstacolele în calea unei avansări - indiferent că este vorba despre deficit, măsurile de ajutorare a economiei, imigraţia, legislaţia privind armele (...) - vin din partea anumitor facţiuni din Congres, republicani care sunt departe de centru", a spus el.

În pofida faptului că apreciază că "stelele par aliniate", iar un consens există în vederea unei reformări a domeniului imigraţiei şi a criteriilor de regularizare a situaţiei în care se află milioane de persoane care trăiesc fără documente legale în Statele Unite, David Plouffe a recunoscut că "bătălia" cu privire la armele de foc va fi mai aprigă.

"Nu ne înţelegem pentru ca totul să fie votat", a recunoscut el pentru ABC.

Confruntarea cea mai urgentă vizează cheltuielile publice şi deficitul, două termene-limită majore, obligând cele două tabere să ajungă la un compromis, în lunile următoare, cu privire la votarea bugetului şi ridicarea plafonului datoriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici