Barack Obama şi David Cameron afişează o poziţie comună în criza din Ucraina

Preşedintele american, Barack Obama, şi premierul britanic, David Cameron, afişează o poziţie comună în vederea susţinerii Ucrainei faţă de Rusia, într-un editorial publicat joi de cotidianul The Times.

603 afișări
Imaginea articolului Barack Obama şi David Cameron afişează o poziţie comună în criza din Ucraina

Barack Obama şi David Cameron afişează o poziţie comună în criza din Ucraina (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Rusia a încălcat regulile odată cu anexarea ilegală şi autoproclamată a Crimeei şi odată cu trimiterea de trupe în teritoriul ucrainean, ameninţând şi subminând bazele unui stat suveran", scriu cei doi lideri.

"În timp ce Rusia încearcă să forţeze un stat suveran să-şi abandoneze dreptul la democraţie şi să-i hotărască viitorul folosind arme, noi trebuie să sprijinim dreptul Ucrainei de a-şi decide propriul viitor democratic şi să continuăm eforturile pentru a consolida mijloacele Ucrainei", continuă ei.

Acest editorial, publicat cu puţin timp înainte de deschiderea summitului NATO, afirmă că Alianţa ar trebui să se instaleze "permanent" în Europa de Est, cu o forţă de reacţie rapidă alcătuită din forţe speciale tereste, aeriene şi maritime care ar putea "fi mobilizate oriunde în lume foarte rapid".

Obama şi Cameron îndeamnă celelalte state membre NATO să respecte obiectivul de a consacra cel puţin 2% din PIB pentru cheltuieli militare, cu scopul a de arăta că "rezoluţia noastră colectivă este mai solidă ca oricând".

Pe de altă parte, editorialul subliniază că Washingtonul şi Londra "nu vor slăbi în hotărârea lor de a-i înfrunta" pe extremiştii din cadrul grupării Statul Islamic ce acţionează în Irak şi Siria şi care au ucis doi ostatici americani şi ameninţă cu uciderea unui cetăţean britanic.

"Dacă teroriştii cred că ne vom pleca în faţa ameninţărilor lor, ei nu pot decât să se înşele în continuare. Ţări ca Marea Britanie şi Statele Unite nu se vor lăsa intimidate de către asasini barbari", avertizează cei doi lideri.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici