Băsescu: Moldovenii care vor redobândirea cetăţeniei nu vor mai avea nevoie de rezidenţă în România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la Primăria Chişinău, că persoanele care vor solicita redobândirea cetăţeniei române nu vor mai trebui să aibă rezidenţa în România, el precizând totodată că agenţia pentru cetăţenie va permite procesarea a 100-150.000 de dosare pe an.

385 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Moldovenii care vor redobândirea cetăţeniei nu vor mai avea nevoie de rezidenţă în România

Băsescu: Moldovenii care vor redobândirea cetăţeniei nu vor mai avea nevoie de rezidenţă în România

"Vestea bună este că, în dorinţa de simplificare, dincolo de a crea o agenţie echipată cu suficienţi oameni, cu care într-un an să putem ajunge la 100.000-150.000 de dosare procesate, prin reglementarea care se va introduce vineri nu se va mai solicita nici măcar rezidenţa pe teritoriul României. Va fi suficient să fie cel care solicită cetăţenia rezident în România sau în Republica Moldova, ceea ce este de natură să uşureze lucrul", a declarat şeful statului, care a avut, miercuri după-amiază, în cursul vizitei de două zile la Chişinău, o întrevedere cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Potrivit reglementărilor anterioare modificării legislative, cel care solicita cetăţenia română trebuia obligatoriu să fie rezident în România.

El a mai spus că agenţia pe care Guvernul o va înfiinţa vineri, prin emiterea unei ordonanţe de urgenţă în acest sens, va urmări accelerarea procesului redobândire a cetăţeniei române a persoanelor cărora le-a fost luată abuziv sau a urmaşilor acestora.

"Vă asigur că măsurile pe care le ia Guvernul, vineri, de a crea o agenţie - ca să nu mai fie doar o direcţie în Ministerul de Justiţie - vor accelera şi mai mult procesul de răspuns pozitiv la solicitările de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţenii care şi-au pierdut abuziv cetăţenia şi pentru familiile acestora", a adăugat şeful statului român.

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, miercuri, la Chişinău, că Guvernul român va emite, vineri, o ordonanţă de urgenţă prin care va fi înfiinţată o agenţie specială pentru acordarea cetăţeniei române.

"Vineri, Guvernul va emite un act normativ care printr-o ordonanţă de urgenţă va fi decisă crearea unei agenţii speciale pentru acordarea cetăţeniei române pentru cei care şi-au pierdut-o", a declarat Traian Băsescu, după întâlnirea cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

El a mai spus că sediul agenţiei va fi la Bucureşti, dar că va avea şi cinci unităţi teritoriale, la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara.

Preşedintele Băsescu a făcut acest anunţ în contextul în care vorbea despre problemele privind întârzierile la acordarea cetăţeniei.

"Legislaţia modificată anul trecut obligă la acordarea cetăţeniei în termen de cinci luni. Foarte mulţi ne reproşează că acordarea vizelor este întârziată. Nu există solicitări de acordare a cetăţeniei care să nu fi fost acordate în termen de cinci luni, dacă dosarele au fost complete şi corecte", a susţinut şeful statului român.

El a precizat că Ministerul Justiţiei şi-a luat angajamentul ca până la 30 iunie să proceseze şi dosarele restante depuse înainte de modificare legii.

"Aş face o atenţionare absolut amicală ca dosarele să respecte integral normele. Aş atrage atenţia să se dea o mai mare atenţie ca dosarele să fie complete. Sper ca viteza de procesare a dosarelor să crească astfel încât niciun cetăţean care solicită cetăţenia română să nu mai simtă umilinţa birocratică", a mai spus Băsescu.

Şeful statului a spus că prin apariţia noii legi privind cetăţenia a crescut semnificativ numărul de cetăţenii acordate. "Dacă până la apariţia noii legi, deci până inclusiv în 2008, România a acordat 2.400 de cetăţenii cetăţenilor moldoveni, în anul 2009 au fost procesate 20.000 de dosare, 14.000 de cetăţeni au primit deja cetăţenia în urma depunerii jurământul;ui iar restul sunt programaţi să vină să depună jurământul. Deci, practic, s-au acordat 20.000 de cetăţenii în anul 2009", a precizat şeful statului.

Băsescu a declarat că speră ca prin înfiinţarea noii agenţii viteza de procesare a dosarelor să crească astfel încât niciun cetăţean al R.Moldova să nu simtă "umilinţa birocratică de a aştepta dincolo de termenul prevăzut de lege".

Partidul Liberal din Republica Moldova i-a îndemnat pe cetăţenii moldoveni care doresc să îşi redobândească cetăţenia română să se adreseze direct Palatului Cotroceni de la Bucureşti, criticând "fariseismul funcţionarilor români".

Vitalia Pavlicenco a declarat că românii basarabeni sunt cei mai discriminaţi. El susţine că un basarabean poate aştepta până la şapte ani pentru redobândirea cetăţeniei, în contextul în care românii care au emigrat din România în Republica Moldova între anii 1970-1989 îşi redobândesc cetăţenia, în prezent, într-un interval de trei-şase luni. "Basarabenii au pierdut cetăţenia română într-un context neimputabil nouă", a subliniat Vitalia Pavlicenco. El a susţinut că peste 500.000 de cereri depuse de basarabeni "stau în garajul secţiei consulare la Chişinău, fără să fie analizate".

"Ştie Traian Băsescu de aceste cazuri? Oare ştie că în instanţele de judecată de la Bucureşti sunt peste 2.000 de dosare pe rol? Basarabia este românească doar în campaniile electorale", a afirmat acesta.


Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici