Benjamin Netanyahu, dispus să înapoieze Siriei podişul Golan

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, i-ar fi transmis preşedintelui sirian Bashar Assad că este dispus să se retragă din podişul Golan până la graniţele stabilite la 4 iunie 1967, potrivit postului de televiziune Al Arabiya, citat de Haaretz, în ediţia online.

34 afișări
Imaginea articolului Benjamin Netanyahu, dispus să înapoieze Siriei podişul Golan

Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Premierul israelian s-ar fi adresat liderului sirian Bashar Assad, prin intermediul preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, arătându-şi interesul faţă de reînnoirea negocierilor de pace şi faţă de o întrevedere cu Assad, fără precondiţii, potrivit Al Arabiya.

Cabinetul premierului israelian a dezminţit joi informaţiile potrivit cărora Netanyahu i-a transmis un mesaj lui Assad. Dar surse politice de la Ierusalim au afirmat joi că Netanyahu examinează posibilitatea ca Franţa să înlocuiască Turcia ca mediator între Israel şi Siria.

În ultimele zile, preşedintele sirian a făcut mai multe declaraţii privind negocierile de pace cu Israelul. Anterior în cursul săptămânii, el a avertizat că, în cazul în care negocierile eşuează, acest lucru ar putea duce la "rezistenţă", ca o alternativă. Exprimându-se la forumul Organizaţiei Conferinţei Islamice din Istanbul, Assad a explicat că "rezistenţa la ocupaţie este o obligaţie naţională", numind-o "o obligaţie morală şi legitimă, şi un motiv de mândrie".

În acelaşi timp, Assad a precizat că rezistenţa "nu contrazice dorinţa permanentă de a realiza o pace justă şi cuprinzătoare pe baza returnării teritoriului ocupat". Miercuri, Assad a declarat că nu propune nici o precondiţie pentru negocierile cu Israelul. "Rezistenţa este realitatea politicii noastre din trecut şi din viitor. Nu avem precondiţii pentru pace, dar nu ne putem ignora drepturile", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici