Berlinul cere Washingtonului să clarifice "rapid" cazul agentului dublu

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a avertizat duminică asupra faptului că, dacă informaţiile despre un agent dublu german care lucrează pentru Statele Unite sunt exacte, cazul este necesar să fie clarificat rapid.

224 afișări
Imaginea articolului Berlinul cere Washingtonului să clarifice "rapid" cazul agentului dublu

Berlinul cere Washingtonului să clarifice "rapid" cazul agentului dublu (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Dacă informaţiile sunt exacte, nu este o bagatelă", a declarat, într-un mesaj postat pe Twitter, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită în Mongolia.

El a anunţat că a cerut Washingtonului să facă lumină asupra acestui caz "cât mai rapid posibil", într-o întâlnire între secretarul de stat Stephan Steinlein şi ambasadorul american, "invitat" vineri seara la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Berlin.

Ministrul german de Interne Thomas de Maizière a îndemnat, de asemenea, Statele Unite să ofere un răspuns "rapid şi clar" faţă de aceste informaţii, potrivit unor fragmente dintr-un interviu care urmează să fie publicat luni în cotidianul Bild.

Aceste suspiciuni "apasă foarte greu şi trebuie să fie dezlegate rapid", a apreciat el. "Ancheta trebuie să arate ceea ce i se reproşează concret persoanei suspectate", a adăugat ministrul conservator.

Agentul, în vârstă de 31 de ani, din cadrul serviciilor germane de informaţii BND, a fost arestat miercuri. El lucra pentru CIA din 2012, a scris presa germană duminică.

"Toate indiciile arată că a lucrat pentru americani", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul BND pentru Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS).

Acest agent dublu ar fi fost însărcinat să obţină documente despre o comisie parlamentară de anchetă creată după dezvăluiri cu privire la o presupusă activitate de spionaj a Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate (NSA).

El ar fi predat peste 200 de documente Statelor Unite, în schimbul sumei de 25.000 de euro, potrivit presei.

La rândul său, preşedintele german Joachim Gauck, ale cărui atribuţii sunt onorifice, a apreciat că dacă acest caz de dovedeşte adevărat, este necesar "să se spună: Acum începe să nu fie bine!". Asemenea practici înseamnă "să te joci cu prietenia şi cu o relaţie strânsă", a declarat Gauck, care şi-a trăit, la fel ca Angela Merkel, o mare parte din viaţă în fosta Republică Democratică Germania (RDG) comunistă, în care erau spionaţi milioane de cetăţeni.

Hillary Clinton s-a aflat într-o vizită la Berlin, unde şi-a prezentat cartea de memorii. Fostul secretar de Stat american a catalogat aceste suspiciuni de spionaj drept un "caz serios", afirmând că a aflat despre el din presă.

"Cred cu putere în necesitatea parteneriatului şi prieteniei germano-americane, chiar dacă ştiu că au existat unele pete în aceste ultime luni", a declarat ea.

Cancelarul Angela Merkel, aflată într-o vizită în China, nu a reacţionat în mod direct faţă de acest caz. Purtătorul ei de cuvânt Steffen Seibert a dat asigurări că Guvernul va "aştepta rezultatul anchetei. Dacă va trebui să tragem concluzii, le vom trage, dar nu am ajuns încă acolo (...). Cazul este grav, acest lucru este evident".

Relaţiile dintre Statele Unite şi Germania s-au tensionat după dezvăluirile fostului consultant al serviciilor americane de informaţii Edward Snowden despre un vast program de spionaj vizând această ţară şi telefonul mobil al cancelarului Merkel.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici