Berlinul, Kievul, Parisul şi Moscova vor un dialog cu separatiştii proruşi marţi, afirmă Steinmeier

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a declarat luni că Berlinul, Kievul, Moscova şi Parisul acţionează în vederea unui dialog, care să aibă loc cel mai târziu marţi, între Grupul de contact pentru Ucraina şi reprezentanţi ai separatiştilor, în vederea unui armistiţiu.

287 afișări
Imaginea articolului Berlinul, Kievul, Parisul şi Moscova vor un dialog cu separatiştii proruşi marţi, afirmă Steinmeier

Berlinul, Kievul, Parisul şi Moscova vor un dialog cu separatiştii proruşi marţi, afirmă Steinmeier (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Steinmeier, care se afla într-o vizită la Amman luni, a participat la o conferinţă prin telefon cu omologii săi francez Laurent Fabius, ucrainean Pavel Klimkin şi şeful administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Ivanov, potrivit unui comunicat dat publicităţii la Berlin.

"Toate părţile acţionează cu insistenţă pentru ca Grupul de contact să intre în legătură directă cu separatiştii cel mai târziu mâine (marţi) prin intermediul unei videoconferinţe", a anunţat Ministerul german de Externe într-un comunicat.

"O întâlnire fizică a Grupului de contact cu reprezentanţi ai separatiştilor urmează să aibă loc foarte rapid după aceea", se arată în comunicat.

Miniştrii de Externe ucrainean, rus, german şi francez s-au întâlnit de urgenţă pe 2 iulie, la Berlin, şi au subliniat, într-o declaraţie solemnă, asupra necesităţii angajării cât mai rapid a unor negocieri în vederea ajungerii la un armistiţiu în Ucraina, în timp ce în estul ţării confruntările armate se intensifică.

Din cauza escaladării violenţelor în ultimele zile, diplomaţi din cele patru state au reafirmat luni importanţa acestei declaraţii comune, se arată în comunicatul Berlinului.

Forţele de la Kiev au reuşit luni să deblocheze aeroportul de la Lugansk, dar au pierdut un avion de transport, doborât cu o rachetă despre care Ucraina crede că a fost lansată de pe teritoriul Rusiei, ceea ce sporeşte şi mai mult tensiunile deja puternice dintre cele două ţări.

O întâlnire a preşedintelui rus Vladimir Putin cu cancelarul german Angela Merkel duminică, la Rio, în cursul finalei Campionatului Mondial de Fotbal, a condus doar la reiterarea dorinţelor acestora ca între Kiev şi insurgenţii proruşi să aibă loc "discuţii directe imediat ce este posibil" în vederea ajungerii la un armistiţiu.

Însă Ucraina cere, în prealabil, să poată să reia controlul asupra frontierei cu Rusia, o solicitare respinsă atât de către rebelii proruşi, cât şi de către Moscova.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici