Berlinul regretă anumite erori din timpul angajării germane în Afganistan

Ministrul german al Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier şi-a exprimat regretul faţă de "erori" comise în timpul angajării militare a ţării sale în Afganistan, începând din 2001, şi a avertizat cu privire la o retragere precipitată, într-un articol publicat duminică.

192 afișări
Imaginea articolului Berlinul regretă anumite erori din timpul angajării germane în Afganistan

Berlinul regretă anumite erori din timpul angajării germane în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Se pare că cea mai mare greşeală a noastră a fost să creăm prea multe aşteptări şi să nu facem suficient în acest sens", scrie Steinmeier într-un articol publicat în săptămânalul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, în contextul retragerii forţelor NATO, prevăzute pentru sfârşitul lui 2014, din această ţară devastată de război.

În pofida progreselor, Afganistanul este cangrenat în continuare de un trafic de droguri înfloritor şi de o corupţie endemică, scrie el.

În mai multe provincii, şefi războinici se află la putere, iar violenţa face ravagii, a constatat ministrul, subliniind că extremiştii talibani "au fost mult timp subestimaţi ca actori politici".

Şeful diplomaţiei germane insistă totuşi asupra faptului că angajamentul NATO în această ţară nu ar trebui să fie considerat un eşec, subliniind că, în comparaţie cu situaţia din Siria şi Irak, "rezultatele în Afganistan sunt destul de onorabile".

Germania a fost al treilea contributor cu trupe la Misiunea NATO în Afganistan (ISAF), după Statele Unite şi Marea Britanie.

După încheierea misiunii de luptă a NATO, în decembrie, 9.800 de militari americani şi 3.000 provenind din Germania şi Italia vor fi staţionaţi pentru a susţine forţele afgane până în 2016.

Potrivit ediţiei de duminică a săptămânalului german Der Spiegel, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat deschisă ca această misiune să dureze, eventual, mai mult timp, în faţa deputaţilor reuniţi într-o Comisie parlamentară însrcinată cu afaceri externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici