Biden cere explicaţii de la companiile petroliere pentru creşterea preţurilor la carburanţi

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut miercuri companiilor petroliere să explice de ce nu pun mai multă benzină pe piaţă, intensificându-şi puternic retorica împotriva industriei, în timp ce se confruntă cu presiuni din cauza creşterii preţurilor.

3696 afișări
Imaginea articolului Biden cere explicaţii de la companiile petroliere pentru creşterea preţurilor la carburanţi

Biden a scris directorilor de la Marathon Petroleum Corp, Valero Energy Corp şi Exxon Mobil Corp şi s-a plâns că au redus rafinarea petrolului pentru a-şi mări profiturile, potrivit unei copii a scrisorii consultate de Reuters.

"Într-o perioadă de război, marjele de profit ale rafinăriilor cu mult peste cele normale, care sunt transferate direct asupra familiilor americane, nu sunt acceptabile", a scris Biden, adăugând că lipsa rafinării a dus la creşterea preţului benzinei mai repede decât preţul petrolului.

"Lipsa capacităţii de rafinare, şi marjele de profit fără precedent rezultate din rafinării, atenuează impactul acţiunilor istorice pe care administraţia mea le-a luat pentru a aborda creşterea preţurilor lui Vladimir Putin şi cresc costurile pentru consumatori".

Biden a intensificat atacurile împotriva companiilor petroliere în ultimele zile, în condiţiile în care preţurile la benzină din SUA au atins preţuri record de peste 5 dolari pe galon la sfârşitul săptămânii trecute.

Inflaţia preţurilor de consum din SUA s-a accelerat în mod neaşteptat în luna mai, ducând la cea mai mare creştere anuală din ultimele patru decenii. Oficialii de la Casa Albă au dezbătut aprins modul în care să răspundă la o problemă despre care credeau cândva că va dispărea şi pe care acum o văd ca fiind în mare parte în afara controlului lor. 

Biden a atribuit creşterea preţului petrolului în primul rând sancţiunilor conduse de SUA care au scos de pe piaţa globală livrările de energie rusească după invazia sa în Ucraina.

Dar, în ultimele zile, Biden a dus lupta la marile companii petroliere, care se bazează pe creşterea preţurilor la energie pentru a obţine câştiguri record.

Preşedintele, care a intrat în funcţie promiţând să reducă dependenţa SUA de combustibilii fosili, vrea acum să accelereze producţia de petrol, care se aşteaptă să atingă niveluri record în Statele Unite anul viitor.

"Exxon a făcut mai mulţi bani decât Dumnezeu în acest an", a declarat Biden săptămâna trecută. Exxon a câştigat 5,48 miliarde de dolari în trimestrul încheiat la 31 martie, dublu faţă de anul precedent, şi le-a spus investitorilor să se aştepte la profituri puternice care să dureze până anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici