BILD: Plănuieşte Putin să declare război Europei în curând? Rusia va ataca NATO când Statele Unite par să fie "fără conducere"

  • Teama de un atac al armatei ruse este în creştere în NATO.
  • Un serviciu de informaţii european aduce acum în discuţie un scenariu dramatic, relatează ziarul german BILD.
  • Vladimir Putin vrea să atace în momentul în care Statele Unite par să fie "fără conducere".
23947 afișări
Imaginea articolului BILD: Plănuieşte Putin să declare război Europei în curând? Rusia va ataca NATO când Statele Unite par să fie "fără conducere"

Plănuieşte Putin următorul atac? (Sursa foto: Hepta/Mediafax Foto)

La sfârşitul săptămânii trecute, ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a avertizat în Welt am Sonntag: "Avem acum în jur de cinci până la opt ani pentru a recupera decalajul - atât în cadrul forţelor armate, cât şi în industrie şi societate".

Pistorius anticipează, prin urmare, un posibil atac al Rusiei asupra NATO în mai puţin de un deceniu.

Alţii văd pericolul într-un viitor şi mai apropiat. Cu toate acestea, chiar şi în cadrul NATO, evaluările diferă. Întrebarea centrală este următoarea: Cât de repede îşi va reveni Rusia după pierderile sale catastrofale din Ucraina?

Jacek Siewiera, şeful Biroului de Securitate Naţională al Poloniei, a explicat la începutul lunii decembrie: "Ţările NATO de pe flancul estic ar trebui să aleagă un interval de timp de trei ani pentru a se pregăti pentru o confruntare. În acest timp, trebuie creat un potenţial pe flancul estic care să reprezinte un factor clar de descurajare a agresiunii".

Cu alte cuvinte, Polonia crede că Rusia va fi pregătită şi dispusă să intre din nou în război de două ori mai repede decât presupune ministrul german al Apărării, scrie BILD.

Atac încă din iarna viitoare?

O agenţie europeană de informaţii ajunge la o concluzie şi mai dramatică. Potrivit acesteia, Rusia ar putea încerca să atace Europa încă din iarna viitoare, în 2024.

O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat pentru BILD că Rusia ar putea ataca exact în momentul în care Statele Unite par să fie "fără conducere" şi, prin urmare, ar putea să sară în ajutorul statelor europene cu întârziere.

Potrivit oficialului serviciilor de informaţii, ruşii speră ca fostul preşedinte Donald Trump să recâştige Casa Albă. Potrivit oficialului din serviciile de Informaţii, "orice s-ar putea întâmpla" sub conducerea acestuia.

În termeni concreţi, Rusia ar ataca după ce Joe Biden pierde alegerile la începutul lunii noiembrie 2024, iar succesorul său va prelua funcţia în ianuarie 2025.

Trump s-a pronunţat recent împotriva unui ajutor suplimentar pentru Ucraina. Înainte şi în timpul mandatului său, el a fost considerat un apropiat al lui Putin. De asemenea, se spune că Kremlinul ar fi încercat să influenţeze alegerile din SUA în favoarea lui Trump.

Cum vede Lituania situaţia 

Ministrul lituanian al Apărării, Arvydas Anušauskas, care s-a întâlnit cu Boris Pistorius cu ocazia desfăşurării soldaţilor germani în Lituania, a spus pe scurt luni, în capitala lituaniană Vilnius: "Armata Rusiei este în prezent blocată în Ucraina. De îndată ce vor fi câştigat acolo, se vor putea concentra asupra Europei".

Acest lucru înseamnă că, dacă Occidentul asigură înfrângerea militară a Rusiei în Ucraina, riscul unui atac asupra NATO scade considerabil.

De asemenea, "nu contează ce interval de timp credeţi că este realist", continuă Anušauskas. "Trei, opt sau zece ani". Important este "să ne pregătim imediat pentru un atac rusesc".

Un contingent german va fi pregătit de luptă în Lituania, la graniţa cu Rusia

4.800 de soldaţi germani vor fi pregătiţi să intre în luptă, dacă situaţia o va cere, în Lituania, la graniţa cu Rusia, din 2027. Este prima desfăşurare permanentă a trupelor germane în străinătate după Al Doilea Război Mondial.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici