Germania spune că e timpul ca Europa să se înarmeze: SUA se concentrează pe zona Indo-Pacific, iar ameninţările din partea Rusiei şi Chinei cresc

Europa trebuie să se înarmeze pentru a se asigura că se poate apăra mai bine, deoarece noi ameninţări militare ar putea apărea până la sfârşitul deceniului, în condiţiile în care Statele Unite se vor concentra mai mult pe zona Indo-Pacific, a declarat ministrul german al Apărării.

29094 afișări
Imaginea articolului Germania spune că e timpul ca Europa să se înarmeze: SUA se concentrează pe zona Indo-Pacific, iar ameninţările din partea Rusiei şi Chinei cresc

Rusia şi-a mărit considerabil producţia de armament pentru a-şi susţine invazia din Ucraina, ameninţând totodată statele baltice, Georgia şi Moldova, a declarat Boris Pistorius, într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.

Între timp, Statele Unite îşi vor reduce probabil angajamentul militar în Europa, în timp ce se vor îndrepta mai mult spre Indo-Pacific, relatează Reuters.

"Noi, europenii, trebuie să ne angajăm mai mult pentru a ne asigura securitatea pe propriul continent", a declarat Pistorius, menţionând însă că va fi nevoie de timp pentru ca regiunea să îşi crească propria producţie de arme.

"Avem aproximativ 5-8 ani pentru a recupera decalajul, în ceea ce priveşte forţele armate, industria şi societatea", a spus el.

Europa ar putea fi nevoită, de asemenea, să compenseze ajutorul american pentru Ucraina, dacă Washingtonul nu reuşeşte să convină asupra unei noi finanţări, a adăugat el.

Alegerea unui guvern mai favorabil Europei în Polonia ar trebui să permită acum Triunghiului de la Weimar, format din Berlin, Paris şi Varşovia, să dezvolte mai mult cooperarea lor militară, a adăugat el.

"Trebuie să ne dăm seama cum să ne stabilim cel mai bine pe flancul estic pe baza planurilor de apărare ale NATO", a spus el, precizând că doreşte să călătorească cât mai curând posibil în Polonia anul viitor.

Pistorius a spus că nu prevede deocamdată ca armata germană să repete misiuni la fel de mari ca cele pe care le-a desfăşurat în Afganistan şi Mali. În Afganistan, armata germană a dus primele bătălii terestre de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

"Dar misiunile mici, în special în domeniul consultanţei militare sau al cooperării şi cu ţări care nu ne împărtăşesc valorile noastre, vor fi esenţiale", a spus el. "Alternativa ar fi să nu mai avem niciun contact cu aceste ţări şi să le predăm pur şi simplu ruşilor şi chinezilor, iar acest lucru ar fi mult mai periculos".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici