Paramedicii din Colorado au fost găsiţi vinovaţi de moartea lui Elijah McClain

Doi paramedici din Colorado au fost găsiţi vinovaţi de omucidere din neglijenţă criminală pentru rolul lor în moartea lui Elijah McClain, un tânăr de culoare care a murit în 2019 după ce poliţia l-a imobilizat brusc, l-a strâns de gât, iar medicii i-au injectat un sedativ puternic, potrivit Reuters.

1647 afișări
Imaginea articolului Paramedicii din Colorado au fost găsiţi vinovaţi de moartea lui Elijah McClain

Sursa foto: AP

Procesul paramedicilor Jeremy Cooper, 49 de ani, şi Peter Cichuniec, 51 de ani, a fost ultimul din cele trei procese care au implicat moartea lui McClain, 23 de ani, care a fost oprit de poliţie după ce un trecător a raportat că arăta suspect. El nu a fost acuzat că ar fi comis vreo infracţiune.

Pe lângă faptul că i-a găsit pe ambii bărbaţi vinovaţi de omucidere din neglijenţă criminală - pedepsită cu până la trei ani de închisoare - juriul l-a găsit pe Cichuniec vinovat şi de agresiune de gradul doi pentru administrarea sedativului.

Judecătorul Mark Warner a ordonat ca Cichuniec să fie arestat preventiv imediat, în timp ce Cooper a rămas liber pe cauţiune până la pronunţarea sentinţei din 1 martie.

Mama lui McClain, Sheneen McClain, a plâns în faţa tribunalului, în timp ce un susţinător al familiei McClain, MiDian Holmes, a vorbit cu reporterii în numele ei.

„Nu cunoaştem dreptatea până nu vedem sentinţa”, a spus Holmes. „Aşa că, domnule judecător Warner, aveţi acum o responsabilitate. Noi căutăm în continuare dreptate”.

Procurorul general al statului Colorado, Phil Weiser, care a vorbit, de asemenea, în afara sălii de judecată, a declarat că responsabilitatea nu se va încheia odată cu condamnările, afirmând că trebuie să se lucreze mult mai mult pentru a preveni moartea unor nevinovaţi din mâinile poliţiştilor şi ale altor persoane care răspund la primele incidente.

„Elijah nu a făcut nimic greşit. Viaţa lui a contat. El ar trebui să fie cu noi aici, astăzi”, a declarat Weiser.

Primul proces s-a încheiat cu un ofiţer de poliţie găsit vinovat de omucidere din neglijenţă criminală şi un altul achitat. Al doilea s-a încheiat cu achitarea unui al treilea ofiţer.

Cooper şi Cichuniec au luat amândoi cuvântul în timpul procesului lor la Tribunalul districtual din comitatul Adams de lângă Denver. Ei au declarat juriului că au crezut că sedativul ketamină a fost necesar pentru a-l calma pe McClain şi că ofiţerii de poliţie care îl reţineau cu brutalitate au interferat cu capacitatea lor de a-l trata rapid.

Dar procurorii au susţinut pe tot parcursul procesului că paramedicii au încălcat protocoalele de pregătire prin faptul că nu l-au examinat pe McClain înainte de a-i injecta doza maximă permisă de ketamină.

Procurorii au declarat că paramedicii au decis în mod incorect că McClain se afla într-o stare de „delir excitat”, o stare despre care se spune că constă în agitaţie, agresivitate, suferinţă acută şi moarte subită. Mulţi experţi medicali, inclusiv Asociaţia Medicală Americană, susţin că această afecţiune nu există şi s-au opus utilizării diagnosticului în scopul aplicării legii.

Paramedicii i-au injectat 500 mg de sedativ, estimând în mod greşit greutatea acestuia la 91 kg, au declarat procurorii. McClain cântărea 65 kg.

„Aceşti inculpaţi nici măcar nu au încercat. Când Elijah McClain a implorat „vă rog să mă ajutaţi”, l-au lăsat acolo, i-au administrat o supradoză de ketamină... l-au ucis”, a declarat procurorul Jason Slothouber în timpul pledoariilor finale.

Apărarea a respins acest lucru, susţinând că, pe baza pregătirii disponibile în 2019, paramedicii au acţionat în mod corespunzător.

„Întrebarea relevantă este dacă a fost rezonabil pentru aceşti doi domni să creadă că el suferea de delir excitat, că se comporta în concordanţă cu ceea ce pregătirea şi protocolul lor le spunea că este delir excitat”, a declarat avocatul apărării David Goddard în pledoaria finală.

Consiliul de formare a ofiţerilor de pace din Colorado a decis la 1 decembrie că „delirul de excitaţie” nu mai poate fi predat ca diagnostic noilor ofiţeri de poliţie.

Un proiect de lege este în curs de examinare de către legislatorii din Colorado care ar interzice delirul excitat din toate cursurile de formare a poliţiştilor şi a serviciilor medicale de urgenţă (EMS) şi nu ar permite medicilor legişti să îl menţioneze ca fiind cauza morţii.

Poliţia l-a confruntat pe McClain în noaptea de 24 august 2019, după ce un trecător a sunat la 911 pentru a raporta că bărbatul era îmbrăcat într-o haină de iarnă şi o mască de schi într-o noapte călduroasă şi că se comporta suspect în timp ce se îndrepta spre casă de la un magazin.

Poliţia a pus mâna pe McClain la câteva secunde după ce l-a oprit şi l-a strâns de cel puţin două ori de carotidă. Acesta a vomitat în masca de schi şi le-a spus în mod repetat ofiţerilor că nu poate respira.

Autopsia iniţială efectuată asupra lui McClain în 2019 a constatat că cauza morţii a fost „nedeterminată”. Dar un raport de autopsie revizuit în 2021 a concluzionat că McClain a murit din cauza „complicaţiilor administrării de ketamină în urma unei imobilizări forţate”.

Procurorii locali au refuzat iniţial să depună acuzaţii. Acest lucru s-a schimbat după uciderea în mai 2020 a lui George Floyd, un bărbat de culoare care a murit în mâinile poliţiei din Minneapolis.

După ce moartea lui Floyd a declanşat proteste la nivel mondial, în iunie 2020, guvernatorul statului Colorado, Jared Polis, a cerut biroului procurorului general al statului să investigheze cazul lui McClain. Un mare juriu de stat i-a pus sub acuzare pe ofiţeri şi pe paramedici în 2021.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici