BIOGRAFIE: Sarkozy, un politician cu o energie inepuizabilă, în pofida multiplelor probleme judiciare

Nicolas Sarkozy, în vârstă de 59 de ani, preşedintele Franţei în perioada 2007-2012, care doreşte să-şi încerce din nou norocul în 2017, dă dovadă de o energie inepuizabilă, neafectată de multiplele probleme judiciare cu care se confruntă.

74 afișări
Imaginea articolului BIOGRAFIE: Sarkozy, un politician cu o energie inepuizabilă, în pofida multiplelor probleme judiciare

BIOGRAFIE: Sarkozy, un politician cu o energie inepuizabilă, în pofida multiplelor probleme judiciare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

O personalitate care divizează, iubită sau detestată - numeroşi alegători de dreapta îi sunt loiali, dar majoritatea francezilor nu doresc revenirea sa în prim-planul scenei politice -, Sarkozy a sugerat că se consideră singurul din opoziţie care poate "salva" Franţa.

Dincolo de lupta cu socialistul François Hollande, care l-a împiedicat să efectueze un dublu mandat, el va fi nevoit să ţină cont de balul ambiţiilor din partidul său, Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), care se confruntă cu o criză fără precedent de la înfrângerea sa, în 2012.

"Nu veţi mai auzi vorbindu-se despre mine", le dădea asigurări Sarkozy unor jurnalişti la începutul lui 2012, când a fost invitat să spună ce se va întâmpla în cazul unei înfrângeri în alegerile prezidenţiale.

În fapt, Franţa a tot auzit vorbindu-se despre el de peste doi ani, pe scena politică, prin intermediul unor apropiaţi sau unor mesaje de tip "carte poştală" menită să-i pregătească revenirea. Dar mai ales pe teren judiciar, prin şase dosare judiciare şi o inculpare răsunătoare, în iulie, pentru trafic de influenţă implicând un magistrat.

O parte dintre cazuri fac obiectul unor anchete privind direct sau indirect finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012. Astfel, Sarkozy riscă noi probleme care i-ar putea afecta viitorul politic.

- Ambiţie, bani şi viaţa privată

Susţinând începând din 2012 conferinţe internaţionale, în schimbul unor remuneraţii grase, la Londra, Amman sau New York, la fel ca şi alţi foşti lideri de prim-plan, afişând o atitudine decontractată şi o barbă de trei zile, Nicolas Sarkozy nu a renunţat niciodată la politica franceză.

Vizibilitatea sa mediatică se datorează totodată cuplului pe care-l formează cu fostul manechin devenit cântăreaţă Carla Bruni. A apărut frecvent alături de soţia sa, în turnee în Franţa şi în străinătate.

Scund, viguros, acest brunet cu ochi albaştri, pasionat de fotbal şi ciclism, nu s-a îndoit niciodată de capacităţile sale de a face faţă adversităţii.

Născut pe 28 ianuarie 1955, avocat de profesie, fără să urmeze vreun curriculum prestigios la marile şcoli, s-a angajat în mişcarea gaulistă la vârsta de 19 ani, a fost ales primar al bogatei periferii pariziene Neuilly-sur-Seine la vârsta de 28 de ani, deputat la vârsta de 34 de ani, a devenit ministru la vârsta de 38 de ani şi şef de stat în 2007, la vârsta de 52 de ani.

Un ambiţios "care nu se teme de nimic şi mai ales nu de el-însuşi", a spus despre el fostul preşedinte Jacques Chirac, primul său mentor.

Sarkozy nu provine din mica burghezie franceză, ca mulţi dintre colegii săi. Fiul unui imigrant ungur, el a fost crescut de mama şi bunicul său, un grec din Salonic. "Am sânge amestecat (...), vin din altă parte", a spus el.

Viaţa sa privată a fost, mult timp, etalată în public. Relaţia sa cu oameni puternici şi cu banii a fost denunţată, iar viaţa sa sentimentală a alimentat subiecte de presă.

Deja tatăl a doi copii, Nicolas Sarkozy este primul preşedinte francez care a divorţat, s-a recăsătorit şi a procreat un copil în timpul mandatului.

În schimb, este al doilea preşedinte cu probleme judiciare. Predecesorul său Jacques Chirac a avut statutul de "martor asistat" în 2007, într-un caz de angajări fictive la Primăria Parisului, şi a fost condamnat, patru ani târziu, la doi ani închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri publice, abuz de încredere şi conflict de interese.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici