MAREA BRITANIE. David Cameron îşi va depune miercuri demisia din funcţia de premier. Cine va fi viitorul premier propus de Partidul Conservator

Premierul Marii Britanii, David Cameron, va depune solicitarea în vederea demisiei miercuri seară, în contextul în care Partidul Conservator vrea să confirme rapid alegerea Theresei May în funcţiile de lider al formaţiunii şi de prim-ministru.

1350 afișări
Imaginea articolului MAREA BRITANIE. David Cameron îşi va depune miercuri demisia din funcţia de premier. Cine va fi viitorul premier propus de Partidul Conservator

David Cameron, premierul Marii Britanii, îşi va depune miercuri demisia (Imagine AP)

David Cameron a anunţat pe 24 iunie intenţia de a demisiona, imediat după referendumul care a avut ca rezultat ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Cameron urma să rămână în funcţie până în toamnă, dar a decis accelerarea retragerii pentru a permite instalarea rapidă a Theresei May.

David Cameron s-a declarat "încântat" că va fi succedat de Theresa May.

Premierul britanic a anunţat că îi va înmâna demisia reginei Elizabeth miercuri după-amiază, astfel că Theresa May va putea fi instalată în funcţie imediat după-aceea.

Lideri ai Partidului Laburist şi ai Partidului Liberal-Democrat solicită organizarea de alegeri parlamentare anticipate în Marea Britanie, argumentând că Partidul Conservator nu are legitimitate să numească premierul după demisia lui David Cameron ca urmare a referendumului pe tema ieşirii din UE.

Actualul ministru de Interne, propus premier în locul lui Cameron

Theresa May, actualul ministru de Interne, a obţinut susţinerea a 199 de colegi din Partidul Conservator pentru a fi nominalizată ca premier, dar şi ca lider al Partidului Conservator.

În privinţa politicii pe care o va susţine, ea a promis că va încerca să obţină un acord comercial cu UE care să conţină clauze prin care să fie limitată libertatea de circulaţie. Deşi a militat pentru rămânerea în UE, ministrul de Interne şi candidată la conducerea Partidului Conservator, Theresa May a declarat că va onora rezultatul referendumului şi a exclus convocarea de alegerile generale înainte de 2020.

"Votul Brexit ne-a dat un mesaj foarte clar, acela că nu putem permite libera circulaţie (de persoane) să continue aşa cum a fost până acum", a declarat May pentru postul de televiziune ITV, adăugând că va căuta să acorde garanţii cu privire la statutul cetăţenilor Uniunii Europene care locuiesc în Marea Britanie.

"Este, de asemenea, vorba despre garantarea faptului că vom obţine cea mai bună afacere posibilă cu privire la comerţul de bunuri şi servicii ", a adăugat ea.

Theresa May, pe care sondajele o indică ca fiind cel mai popular candidat la şefia Partidului Conservator, a insistat că nu ar trebui să fie stabilit "un interval de timp", pentru ieşirea din UE. După ce Marea Britanie invocă articolul 50, prin care este demarată procedura legală pentru de ieşire, Londra va avea doi ani la dispoziţie pentru a negocia termenii.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici