Britanica suspectată de implicare în atacurile din Kenya închiria case la Johannesburg. Interpolul a emis mandat de arestare pe numele ei

"Văduva albă", o britanică suspectată de implicare în atacurile sângeroase din centrul comercial de la Nairobi, utiliza un paşaport sud-african pentru a obţine împrumuturi bancare şi a închiria case la Johannesburg, anunţa miercuri presa locală.

172 afișări
Imaginea articolului Britanica suspectată de implicare în atacurile din Kenya închiria case la Johannesburg. Interpolul a emis mandat de arestare pe numele ei

Samantha Lewthwaite utiliza numele de Natalie Faye Webb (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Samantha Lewthwaite, în vârstă de 29 de ani, utiliza numele de Natalie Faye Webb pentru a închiria cel puţin trei locuinţe la Johannesburg. Ea avea sub acest nume datorii echivalente cu 6.400 de euro, potrivit postului de televiziune eNCA.

Contractele de închiriere au fost semnate de mâna ei, dar nimic nu indică în mod clar că ar fi locuit vreodată în aceste case. Potrivit unor documente bancare consultate de eNCA, ea ar fi locuit totuşi timp de patru ani în Mayfair, la Johannesburg, un cartier populat de numeroşi asiatici.

În 2011, magazine de îmbrăcăminte au semnalat deficienţe la plata a aproximativ 2.700 de dolari. Ulterior, în august 2012, un tribunal a condamnat-o la rambursarea a 2.800 de dolari datoraţi South Africa's First Rand Bank.

Luni seara, ministrul kenyan de Externe, Amina Mohamed, a afirmat că o britanică a participat la asaltul sângeros împotriva centrului comercial Westgate de la Nairobi, revendicat de către islamişti somalezi shebab.

Însă, cu câteva ore mai devreme, declaraţiile sale au fost contrazise de cele ale colegului său de Interne, Joseph Ole Lenku, care a dezminţit prezenţa unei femei în comandoul care a atacat Westgate.

Marţi, presa din Marea Britanie a evocat posibila implicare a britanicei Samantha Lewthwaite în atacul de la Nairobi. Convertită la islam în adolescenţă, ea este văduva lui Germaine Lindsay, unul dintre persoanele kamikaze care şi-au detonat încărcăturile explozive în metroul din Londra în 2005. Ea era pe atunci în luna a şaptea de sarcină cu cel de-al doilea copil.

Un expert sud-african în problemele terorismului afirma în această săptămână că ea venea frecvent în Africa de Sud şi că locuia în această ţară în cartiere populate de indieni.

Dar mai mulţi vecini intervievaţi de AFP miercuri au afirmat că nu au văzut-o vreodată.

Adresa din Mayfair acoperă două case, ambele demolate anul trecut.

Casele erau locuite de "un cuplu de indieni într-o parte şi de un cuplu de afrikaans în cealaltă" parte, a declarat un locuitor, spunând că se numeşe Junaid şi afirmând că fratele său a cumpărat proprietatea în urmă cu doi ani de la un bărbat în vârstă de 65 de ani. Potrivit lui, nicio femeie albă nu a fost văzută vreodată în acel loc.

De asemenea, o vecină, care a refuzat să-i fie dezvăluită identitatea, a declarat pentru AFP că nu a "văzut-o vreodată pe aici" pe cetăţeanca britanică.

Interpol a emis mandat de arestare pe numele islamistei britanice Samantha Lewthwaite

Interpol a emis, la cererea Kenyei, un mandat internaţional de arestare pentru infracţiuni comise în anul 2011 pe numele britanicei Samantha Lewthwaite, suspectată de implicare în atacul armat din Nairobi.

Samantha Lewthwaite, în vârstă de 29 de ani, cunoscută şi sub numele de Natalie Webb, este dată în urmărire de autorităţile din Kenya pentru deţinere de substanţe explozive.

Islamista britanică este suspectată de implicare în atacurile comise în mallul Westgate din Nairobi de membri ai miliţiilor somaleze Al-Shebab.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici