Calmul pare să fi revenit pe străzile din Marea Britanie

Calmul pare să fi revenit vineri în Marea Britanie, după două nopţi consecutive fără revolte, un răgaz binevenit pentru premierul David Cameron, care a afişat o fermitate extremă dar care se confruntă cu un început de polemică cu poliţia.

392 afișări
Imaginea articolului Calmul pare să fi revenit pe străzile din Marea Britanie

Calmul pare să fi revenit pe străzile din Marea Britanie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Violenţele care au afectat ţara timp de patru zile au provocat moartea unei a cincea persoane, vineri, un bărbat în vârstă de 68 de ani, găsit inconştient la începutul săptămânii după ce a încercat să stingă un incendiu declanşat de protestatari la Londra. El a decedat din cauza rănilor. Un suspect în vârstă de 22 de ani a fost arestat pentru crimă.

Alte patru persoane au murit în urma acestor violenţe, între care un bărbat împuşcat luni în capitală şi trei bărbaţi loviţi de o maşină la Birmingham (centru), în timp ce îşi protejau cartierul de hoţi.

Odată cu ploaia, mobilizarea masivă a forţelor de ordine în ultimele zile pare să fi calmat situaţia la Londra, ca şi în alte oraşe mari din ţară, unde niciun incident grav nu a fost anunţat de miercuri seara. Capitala este scutită de violenţe încă de marţi.

Poliţia îşi continuă însă contraofensiva, arestând peste 1.500 de persoane de la începutul violenţelor, ceea ce obligă tribunalele să lucreze fără încetare. Aceasta continuă să publice fotografii ale suspecţilor, realizate de camerele de supraveghere. La Birmingham, acestea sunt transmise pe un ecran gigantic, instalat pe o camionetă a poliţiei care traversează oraşul.

În pofida reducerii tensiunilor, autorităţile, prudente înaintea sfârşitului de săptămână, au decis să menţină o prezenţă importantă în zilele următoare.

O manifestaţie a English Defence League (EDL), o mişcare de extremă dreapta, a fost interzisă la Telford, în apropiere de Birmingham. Meciul din prima zi a Campionatului Angliei dintre Tottenham şi Everton, ce urma să aibă loc sâmbătă după-amiază, a fost amânat la solicitarea poliţiei. Alte nouă meciuri vor avea loc însă conform programului.

Această calmare a violenţelor îi oferă un răgaz binevenit lui David Cameron care, după ce s-a întors tardiv din vacanţă, susţine de trei zile un discurs foarte ferm la adresa protestatarilor, multiplicând anunţurile cu privire la măsurile represive: atribuţii crescute pentru forţele de ordine, consolidarea masivă a efectivelor de poliţiei, permisiunea de folosire a tunurilor cu apă. El nu a exclus nici apelul la armată.

Unii ar fi vrut însă ca premierul să meargă mai departe: o petiţie ce circulă online şi îi cere acestuia să îi priveze pe protestatari de dreptul la alocaţii a strâns deja 100.000 de semnături, pragul necesar pentru ca Parlamentul să se sesizeze pe această temă.

Declaraţiile lui Cameron, care a criticat, joi, metodele folosite de poliţie, vizibil depăşită de situaţie la începutul revoltelor, nu au fost însă pe gustul unora dintre ofiţeri, declanşând un început de polemică.

"La început, poliţia a tratat situaţia ca şi cum ar fi fost doar o problemă de ordine publică, în timp ce era vorba despre criminalitate", a apreciat premierul. Erau "prea puţini oameni pe străzi", a criticat el.

"Tot cei care nu au fost la faţa locului îşi permit comentarii", a răspuns actualul director al Scotland Yard, Tim Godwin.

"Răspunsul mai ferm (faţă de protestatari începând de marţi) nu este legat de o intervenţie politică. Ci este doar în funcţie de numărul oamenilor disponibili", a declarat un alt oficial de rang înalt din cadrul poliţiei, Hugh Orde.

În faţa declaraţiilor dure ale şefului Guvernului, care nu vede în aceste revolte nici "politică", nici "manifestaţii", "ci furt", opoziţia încearcă să deschidă dezbaterea privind cauzele foarte "complexe" ale acestor tulburări, cele mai grave din Marea Britanie din ultimii 20 de ani.

"Trebuie evitate răspunsurile simpliste", a dat asigurări liderul laburiştilor, Ed Miliband. "Este ceva cultural, este legat de sărăcie ... Sunt probabil amândouă", a apreciat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici