Cameron consideră "extrem de grave" probe privind o utilizare de arme chimice în Siria

Premierul britanic David Cameron a anunţat vineri "probe tot mai numeroase" cu privire la utilizarea unor arme chimice de către regimul sirian, reprezentând, în opinia sa, o escaladare "extrem de gravă", de natură să încurajeze comunitatea internaţională să "facă mai mult".

193 afișări
Imaginea articolului Cameron consideră "extrem de grave" probe privind o utilizare de arme chimice în Siria

Cameron consideră "extrem de grave" probe privind o utilizare de arme chimice în Siria (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

"Este vorba despre probe limitate, dar am avut şi noi probe tot mai numeroase cu privire la utilizarea armelor chimice, probabil de către regimul (sirian al lui Bashar al-Assad). Acest lucru este extrem de grav, este o crimă de război, iar noi trebuie să îl luăm foarte în serios", a declarat el pentru BBC.

"Eu cred că ceea ce a spus (preşedintele american Barack) Obama este întru totul just, acest lucru trebuie să constituie o linie roşie care este necesar să ne îndemne să facem mai mult", a adăugat şeful Guvernului britanic, care a precizat totodată că se opune trimiterii de trupe pe teren.

"Nu vreau acest lucru şi nu cred că acest lucru are şanse să se repete. Dar cred că putem să creştem presiunea asupra regimului, să cooperăm cu partenerii, cu opoziţia, pentru a găsi o soluţie bună", a subliniat el.

"Am dorit întotdeauna să fac mai mult", a continuat Cameron. "Problema este cum să creşti presiunea. În opinia mea, ceea ce este necesar să se facă, iar noi facem acest lucru în parte, este să formăm această opoziţie, să cooperăm cu membrii ei, să îi antrenăm, să îi consiliem, să îi ajutăm cu scopul să exercite presiune asupra regimului pentru a-i pune capăt", a adăugat premierul britanic.

Statele Unite au recunoscut joi, pentru prima dată, că regimul sirian probabil a utilizat arme chimice, subliniind că informaţiile lor nu sunt suficiente pentru a avea certitudinea că Damascul a depăşit "linia roşie" trasată de Washington.

Ministerul britanic de Externe a anunţat, de asemenea, că "informaţii limitate, dar convingătoare, de la mai multe surse relevă utilizarea de arme chimice în Siria, inclusiv gaz sarin".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici