Cameron vrea ca Marea Britanie să bombardeze SI în Siria şi oferă francezilor o bază în Cipru

David Cameron a pledat luni la Paris, alături de François Hollande, în favoarea unor atacuri aeriene britanice împotriva Statului Islamic (SI) în Siria şi a precizat că urmează să intervină săptămâna aceasta în Parlament pentru a obţine unda verde, relatează Reuters în pagina electronică.

2346 afișări
Imaginea articolului Cameron vrea ca Marea Britanie să bombardeze SI în Siria şi oferă francezilor o bază în Cipru

David Cameron (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele francez a promis, la rândul său, "lovirea dură" a SI, care a revendicat atacurile soldate cu 130 de morţi, pe 13 noiembrie, la Paris şi Saint-Denis.

"Susţin în mod absolut acţiunea întreprinsă de către preşedintele Hollande în lupta împotriva Daech (acronimul arab al SI) în Siria şi sunt convins că este necesar ca Marea Britanie să facă acelaşi lucru", a declarat premierul britanic într-o conferinţă de presă comună cu François Hollande, la Palatul Elysée.

"Săptămâna aceasta voi prezenta în Parlamentul britanic strategia noastră de ansamblu", a adăugat el, precizând că a propus să se pună o bază aeriană britanică din Cipru la dispoziţia francezilor.

În vederea extinderii în Siria a atacurilor aeriene britanice, în contextul în care britanicii participă deja la campania aerienă în Irak, este necesar ca David Cameron să obţină acordul Parlamentului.

El a suferit un eşec în august 2013, când deputaţii au refuzat bombardarea forţelor preşedintelui sirian Bashar al-Assad, în urma unui atac chimic.

Partidul Laburist, care a blocat această acţiune militară în Siria, este pregătit să studieze propunerile Guvernului, a anunţat sâmbătă liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn.

François Hollande a anunţat că Franţa îşi va intensifica atacurile aeriene.

"Vom alege ţinte care vor provoca cele mai multe pagube posibile acestei armmate teroriste", a subliniat şeful statului francez.

"Portavionul nostru, care va ajunge în curând în regiune, a fost mandatat în mod clar să lovească şi să lovească dur Daech", a adăugat el.

Cele 26 de avioane de vânătoare de la bordul portavionului Charles-de-Gaulle se vor alătura celor 12 deja staţionate în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Iordania, care au vizat oraşul sirian Rakka - fieful SI.

- Soluţie politică

În afară de necesitatea luptei împotriva Statului Islamic, rezoluţia adoptată vineri de către Consiliul de Securitate al ONU afirmă necesitatea unei soluţii politice la conflictul din Siria, a subliniat François Hollande.

"Această soluţie politică constă în a putea constitui un guvern de uniune în Siria şi în a spune în mod clar că Bashar al-Assad nu poate să fie viitorul ţării", a spus el apăsat.

Această soluţie trece printr-un proces diplomatic angajat de mai multe săptămâni la Viena, a continuat şeful statului francez, un proces susţinut de asemenea de către David Cameron.

François Hollande - care a anunţat lunea trecută că-şi doreşte "o coaliţie mare şi unică" împotriva SI - este aşteptat marţi la Washington - unde se va întâlni cu Barack Obama, iar apoi, joi, la Moscova - pentru a se întâlni cu Vladimir Putin, la o zi după ce va lua o cină de lucru, la Paris, cu cancelarul german Angela Merkel.

Preşedintele rus a văzut în schimbarea liniei diplomatice franceze, după atacurile de la Paris, o validare a îndemnurilor sale la formarea unei coaliţii contra SI.

Însă continuă să existe divergenţe - mai ales cu privire la ţintele raidurilor aeriene ruseşti şi la soarta lui Bashar al-Assad, susţinut de către Moscova şi Teheran.

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a declarat că Moscova este dispusă la "o cooperare practică", în cazul respectării suveranităţii Siriei şi prerogativelor Guvernului ei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici