Canada a reînnoit în 2011 un program secret de colectare de date

Canada a reînnoit în 2011 un program secret de colectare a datelor telefonice şi de Internet, afirmă luni cotidianul canadian The Globe and Mail, în contextul unui scandal declanşat săptămâna trecută în Statele Unite de dezvăluirea în presă a unor programe americane de supraveghere.

130 afișări
Imaginea articolului Canada a reînnoit în 2011 un program secret de colectare de date

Canada a reînnoit în 2011 un program secret de colectare de date (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ministrul canadian al Apărării, Peter MacKay, a semnat în noiembrie 2011 un decret ministerial privind reînnoirea unui program de supraveghere a telecomunicaţiilor, care iniţial a fost pus în aplicare în 2005 de către precedentul Guvern liberal, a anunţat cotidianul The Globe and Mail.

Programul, care are ca obiectiv urmărirea activităţilor suspecte, a fost suspendat timp de peste un an, în 2008, după intervenţia unui judecător de la Curtea Supremă. Magistratul a exprimat temeri că programul prevede o monitorizare neadecvată a canadienilor, adaugă jurnalul, care a obţinut registre cu date cenzurate în mare parte, în numele securităţii naţionale.

În Statele Unite, dezvăluirile privind un program de strângere a datelor, prin intermediul a nouă grupuri informatice, a declanşat săptămâna trecută o controversă puternică, forţându-l pe preşedintele Barack Obama să precizeze că acesta nu se aplică "cetăţenilor americani". Preşedintele a anunţat, de asemenea, că un alt program de colectare a datelor telefonice, prin intermediul operatorului Verizon, nu viza conţinutul apelurilor.

În Canada, datele provenind de la cetăţeni canadieni sunt deseori colectate "accidental", au admis oficiali ai programului pentru The Globe and Mail. Datele colectate astfel sunt imediat distruse, au dat asigurări aceşti oficiali care aparţin de Centrul de Securitate a Telecomunicaţiilor din Canada (CSTC), o agenţie a Ministerului Apărării.

Într-un raport adresat în 2011 Ministerului Apărării, oficialii programului au apărat utilitatea acestuia, precizând că nu viza ascultarea comunicaţiilor, ci recoltarea "unei informaţii asociate la o telecomunicaţie".

"Măsurile actuale de protejare a vieţii private sunt adecvate", adăugau aceiaşi oficiali, în timp ce încercau să obţină reînnoirea programului, potrivit The Globe and Mail.

"Metadata este utilizată pentru a izola şi identifica anumite comunicaţii din străinătate, doarece CSTC nu poate, în virtutea legii, să efectueze activităţi asupra canadienilor", a precizat pentru cotidian un purtător de cuvânt al CSTC, Ryan Foreman.

Aceste dezvăluiri au provocat îngrijorarea Comisariatului pentru Protejarea Vieţii Private în Canada, care aparţine de Parlamentul federal.

O purtătoare de cuvânt a anunţat pentru AFP că Jennifer Stoddart, aflată la conducerea Comisariatului, intenţionează să efectueze o anchetă de amploare cu privire la aceste dezvăluiri.

Canada face parte din programul de schimb al informaţiilor "Five Eyes" - cu Statele Unite, Marea Britanie, Noua Zeelandă şi Australia - şi, prin urmare, Stoddart vrea să se adreseze omologilor săi de la Canberra, Wellington, Londra şi Washington, cu scopul de efectua investigaţia, a precizat biroul său.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici