Cântăreţul de muzică tradiţională Michel Martelly, ales preşedinte în Haiti

Cântăreţul de muzică tradiţională Michel Martelly a câştigat alegerile prezidenţiale din Haiti cu 67,57 la sută din voturile exprimate, potrivit rezultatelor preliminare ale Consiliului Electoral Provizoriu (CEP), aceste rezultate generând manifestări de bucurie la Port-au-Prince.

131 afișări
Imaginea articolului Cântăreţul de muzică tradiţională Michel Martelly, ales preşedinte în Haiti

Cântăreţul de muzică tradiţională Michel Martelly, ales preşedinte în Haiti (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Pétion-Ville, în capitala haitiană, câteva sute de susţinători ai lui "Tet kalé" ("chelul" în creolă, numele de scenă al lui Martelly) s-au reunit într-o atmosferă amicală, după ce CEP a anunţat luni, în jurul orei locale 18.00 (marţi, 01.00 ora României), primele rezultate ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 20 martie.

Mulţimea sărbătorea aceste rezultate înt-o atmosferă calmă, a constatat un jurnalist al AFP aflat la faţa locului. Mulţi dintre ei scandau numele lui Michel Martelly.

Rivala sa, Mirlande Manigat, a obţinut 31,74 la sută din sufragiile exprimate, potrivit rezultatelor CEP.

Rezultatele definitive urmează să fie anunţate la 16 aprilie, la încheierea unei perioade în cursul căreia cei doi candidaţi din turul doi vor putea depune contestaţii la autorităţile electorale.

Michel Martelly, un cântăreţ de muzică populară în vârstă de 50 de ani, îi va succeda, în cazul confirmării rezultatelor, preşedintelui René Préval la conducerea celei mai sărace ţări de pe continentul american, pentru un mandat de cinci ani.

Victoria sa este neaşteptată în măsura în care Michel Martelly nu s-a calificat, într-o primă fază, în al doilea tur de scrutin. Dar dezvăluirea fraudelor i-a permis să îl înlocuiască pe candidatul puterii Jude Célestin şi să se confrunte cu fosta Primă Doamnă Mirlande Manigat.

Cu câteva ore înaintea anunţului oficial al acestor rezultate, secretarul de stat pentru siguranţa publică, Aramick Louis, le-a cerut candidaţilor să îşi invite susţinătorii "să nu protesteze violent pe străzi", indiferent de rezultat, de teama unor tulburări similare celor din primul tur.

CEP anunţase săptămâna trecută că alegerile din 20 martie au fost marcate de fraude, iar câteva sute de procese verbale trimise de diferite centre de vot au fost anulate.

Fără să mai aştepte publicarea oficială a rezultatelor, cele două tabere au revendicat victoria în ultimele zile, ceea ce sugerează că Mirlande Manigat va folosi din plin perioada de contestaţii.

Succedându-i lui René Préval, Michel Martelly, a cărui soţie a jucat un rol important în timpul campaniei, va prelua conducerea unei ţări devastate de seismul din 12 ianuarie, soldat cu aproape 250.000 de morţi, şi decimată de o epidemie de holeră soldată cu 5.000 de morţi.

Cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale a fost marcat, cu câteva zile înaintea scrutinului, de revenirea în Haiti a fostului preşedinte Jean Bertrand Aristide, care a trăit şapte ani în exil. Cu două luni înainte, fostul dictator Jean-Claude Duvalier s-a întors, de asemenea, în ţară, după 25 de ani de exil în Franţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici