Carles Puigdemont şi-a anulat discursul în care voia să anunţe organizarea de alegeri anticipate: Am luat în calcul alegerile anticipate, dar nu am primit garanţii de la Madrid

Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, şi-a anulat discursul de joi în care voia să anunţe dizolvarea Parlamentului Cataloniei şi organizarea de alegeri anticipate la 20 decembrie, relatează site-ul publicaţiei La Vanguardia.

695 afișări
Imaginea articolului Carles Puigdemont şi-a anulat discursul în care voia să anunţe organizarea de alegeri anticipate: Am luat în calcul alegerile anticipate, dar nu am primit garanţii de la Madrid

Carles Puigdemont şi-a anulat discursul în care voia să anunţe organizarea de alegeri anticipate

UPDATE 18:48 Şeful executivului Cataloniei, Carles Puigdemont, a declarat joi că a luat în calcul dizolvarea Parlamentului catalan şi organizarea de alegeri anticipate, dar nu a primit garanţii suficiente din partea guvernului central de la Madrid, relatează site-ul cotidianului El Pais.

"În ultimele ore înainte de expirarea puterii mele de a convoca alegeri anticipate, am luat în calcul exercitarea opţiunii de convocare a alegerilor. Am încercat să obţin garanţii, dar nu am primit un răspuns din partea Partidului Popular, care a dorit să accentueze tensiunea", a spus Puigdemont.

Carles Puigdemont şi-a anulat discursul de joi în care voia să anunţe dizolvarea Parlamentului Cataloniei şi organizarea de alegeri anticipate. Liderul catalan a discutat miercuri timp de şapte ore cu membrii cabinetului său în privinţa strategiei guvernului regional ca răspuns la acţiunile Madridului.

Senatul Spaniei este aşteptat să aprobe, vineri, planul lui Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea în Senat.

Carles Puigdemont a precizat că Parlamentul regional va continua demersurile pentru un răspuns la aplicarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei de către premierul spaniol Mariano Rajoy.

"Mulţi oameni mi-au cerut organizarea de alegeri anticipate. Datoria şi responsabilitatea mea este să epuizez toate variantele care există pentru negocierea unei soluţii, pentru a evita impactul aplicării Articolului 155. Nimeni nu poate spune că nu am făcut sacrificii pentru dialog. Dar nu există nicio intenţie să înceteze represiunea şi să creeze condiţii pentru alegeri fără violenţe. Aplicarea Articolului 155 de către Senatul spaniol este în afara legii şi abuzivă, o încercare de a eradica suveranitatea noastră, pe care nu o pot accepta. Depinde de Parlamentul Cataloniei cum va răspunde la aplicarea Articolului 155", a spus Puigdemont.

Liderul catalan susţine că acţiunile guvernului Mariano Rajoy au fost iresponsabile.

"Societatea catalană ne-a adus în acest punct. Am încercat să am aceeaşi luciditate şi să epuizez toate opţiunile pe care le-am avut la îndemână. Considerăm dezamăgitoare apelurile şi presiunile la responsabilitate către noi, dar ei pot acţiona total iresponsabil. Este politica unui demers <<pentru ei>>, nu <<împreună cu ei>>. Trebuie să ne menţinem angajamentul pentru pace şi bunăvoinţă, numai în acest mod putem câştiga. În ultimele zile, am încercat să fiu mai calm şi mai responsabil ca niciodată", a mai declarat Puigdemont.

Discursul lui Puigdemont ar fi trebuit să aibă loc la ora locală 13:30 (14:30, ora României), dar a fost amânat pentru o oră şi ulterior a fost anulat. Liderul catalan a discutat miercuri timp de şapte ore cu membrii cabinetului său în privinţa strategiei guvernului regional ca răspuns la acţiunile Madridului.

În cursul dimineţii de joi, Carles Puigdemont şi-ar fi anunţat decizia de a cere organizarea de alegeri regionale anticipate la 20 decembrie, potrivit unor surse din cadrul grupului parlamentar de guvernământ Junts pel Si.

Ulterior, doi parlamentari şi-au anunţat demisia din partidul de guvernământ, în semn de protest faţă de refuzul lui Puigdemont de a declara independenţa regiunii Catalonia.

În urma anulării adresării lui Carles Puigdemont, Parlamentul catalan se va întruni în jurul orei 17:00 (18:00, ora României) pentru discuţii suplimentare, a precizat Carme Forcadell, preşedintele legislativului.

Liderii Cataloniei au fost îndemnaţi public de către mii de studenţi să aplice rezultatul referendumului de independenţă din 1 octombrie, afişând postere cu mesajul "Acum, Republica".

Protestatarii nu sunt de acord cu aplicarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei, prin care premierul spaniol Mariano Rajoy vrea să înlăture din funcţie toţi membrii executivului regional şi să organizeze alegeri anticipate în termen de şase luni.

Miercuri, Carles Puigdemont a refuzat invitaţia de a se adresa Senatului Spaniei pentru a explica demersul privind independenţa regiunii autonome, argumentând decizia pe baza faptului că guvernul spaniol şi-a anunţat deja intenţia de a impune un control direct asupra regiunii autonome, prin activarea Articolului 155 din Constituţia Spaniei.

Senatul Spaniei este aşteptat să aprobe, vineri, planul lui Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acţiona strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formaţiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deţine majoritatea în Senat.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici