Reacţia SUA, după ce Coreea de Nord a avertizat că va efectua un nou test nuclear, în Pacific / Efectele ar putea fi foarte grave, testul riscând să omoare civili şi să răspândească particule radioactive în atmosferă

Capacitatea Statelor Unite de a se apăra în faţa noilor ameninţări venite dinspre Phenian este ”incontestabilă”, a anunţat, joi, Departamentul de Stat al SUA, în contextul în care Coreea de Nord a avertizat că va efectua un nou test nuclear în Oceanul Pacific, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

5192 afișări
Imaginea articolului Reacţia SUA, după ce Coreea de Nord a avertizat că va efectua un nou test nuclear, în Pacific / Efectele ar putea fi foarte grave, testul riscând să omoare civili şi să răspândească particule radioactive în atmosferă

Reacţia SUA după ce Coreea de Nord a avertizat că va efectua un nou test nuclear în Pacific

”Este foarte clar că Statele Unite au capacitatea incontestabilă de a se apăra şi de a-şi apăra aliaţii. Prin intermediul cuvintelor şi al acţiunilor, Coreea de Nord ameninţă şi subminează pacea şi securitatea internaţională”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Reacţia Departamentului american de Stat vine la câteva ore după ce un oficial nord-coreean a declarat că regimul de la Phenian, condus de Kim Jong-Un, intenţionează să efectueze un test nuclear în atmosferă, deasupra Oceanului Pacific.

Până acum, Coreea de Nord a efectuat doar teste nucleare subterane, iar serviciile secrete occidentale nu cred că regimul Kim Jong-Un are tehnologia necesară pentru fabricarea de ogive atomice care să poată fi transportate cu rachete.

Un test deasupra Oceanului Pacific ar presupune lansarea unei bombe nucleare cu o rachetă. Testul ar avea efecte grave, riscând să omoare civili şi să răspândească particule radioactive în atmosferă. Statele Unite ar putea interveni militar pentru a opri un astfel de test.

De cealaltă parte, Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat că toată comunitatea internaţională urmăreşte o rezolvare paşnică a crizei din Peninsula Coreea.

”Multă lume speră că eforturile diplomatice vor funcţiona, că sancţiunile vor determina Phenianul să-şi schimbe cursul. Avem opţiuni militare de apărare dacă suntem atacaţi? Bineînţeles. Dar toată lumea este în căutarea unei soluţii diplomatice. Nimeni nu se grăbeşte să meargă la război”, a declarat Mattis.

Tensiunile din Peninsula Coreea s-au intensificat în ultimele luni, mai ales în urma repetatelor teste balistice şi nucleare efectuate de regimul de la Phenian. Ulterior, a izbucnit un adevărat război al declaraţiilor între Washington şi Phenian, cele două părţi ameninţându-se reciproc. Donald Trump l-a numit pe Kim Jong-Un "nebun", după ce liderul nord-coreean a afirmat că preşedintele SUA este "senil" şi "deranjat mental". Anterior, preşedintele american avertizase că va "distruge total" Coreea de Nord dacă va ameninţa Statele Unite sau aliaţi ai acestei ţări.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici