Casa Albă a publicat un rezumat al condiţiilor din acordul în domeniul nuclear cu Iranul

Casa Albă a publicat joi un rezumat al condiţiilor de punere în aplicare a acordului preliminar în domeniul nuclear semnat de către marile puteri cu Iranul în noiembrie şi care va intra în vigoare începând de luni.

139 afișări
Imaginea articolului Casa Albă a publicat un rezumat al condiţiilor din acordul în domeniul nuclear cu Iranul

Casa Albă a publicat un rezumat al condiţiilor din acordul în domeniul nuclear cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acest text, care conţine "consideraţii tehnice", cuprinde un program de inspecţii din partea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la instalaţiile nucleare iraniene .

El cuprinde şi un calendar al unor plăţi către Iran, în valoare totală de şapte miliarde de dolari, reprezentând deblocarea unor averi iraniene în cadrul unei relaxări a sancţiunilor, în schimbul suspendării anumitor elemente din cadrul programului nuclear al Republicii islamice.

Marea majoritate a datelor publicate joi au fost prezentate, deja, în conferinţe de presă organizate de către administraţie după încheierea acordului, iar condiţiile de aplicare au fost stabilite în cursul negocierilor care au avut loc săptămâna trecută la Geneva.

Textul complet, care defineşte pentru AIEA modul de punere în aplicare a acestui acord istoric, a fost furnizat unui număr restrâns de congresmeni şi colaboratori ai Congresului, a anunţat Jay Carney, un purtător de cuvânt al preşedinţiei americane.

Acest anunţ apare în contextul în care oficiali americani au fost nevoiţi să dezmintă acuzaţii potrivit cărora textul semnat cu Teheranul conţine clauze secrete.

Grupul cunoscut şi sub numele de "P5+1", alcătuit din cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania, a încheiat un acord preliminar cu Iranul privind programul nuclear iranian la Geneva, în noiembrie.

Iranul este suspectat, în pofida faptului că dezminte acest lucru, că încearcă să se doteze cu arma atomică, sub acoperirea programului său nuclear civil.

Acest acord, un progres spectaculos după ani de blocaj, prevede să nu fie adoptate noi sancţiuni împotriva Iranului pentru o perioadă de şase luni, în cursul căreia Republica islamică a acceptat să-şi blocheze dezvoltarea programului nuclear controversat, perioadă în decursul căreia se va încerca să se ajungă la un compromis mai larg.

Documentul publicat de Casa Albă confirmă că Iranul, conform acordului, urmează să suspende producţia de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% şi să sărăcească stocurile de care dispune deja.

Iranul s-a angajat să nu continue operaţiunile de îmbogăţire în jumătate dintre centrifugele de la uzina de la Natanz şi în trei sferuri dintre cele de la uzina de la Fordo.

"AIEA doreşte să păstreze secrete anumite aspecte ale acestui acord", a subliniat Carney joi.

"Totodată, pentru a ne respecta angajamentul de a publica cât mai multe informaţii posibil (...), vom publica un rezumat detaliat al textului mai târziu", a continuat el.

Casa Albă încearcă să descurajeze Congresul să adopte imediat noi sancţiuni împotriva Teheranului, care intră în vigoare în cazul în care negocierile actuale eşuează.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici