Cazul Khashoggi: Comisarul ONU pentru drepturile omului cere o anchetă internaţională/ Turcia solicită arestarea a doi agenţi saudiţi

Înaltul comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a declarat miercuri că este necesară demararea unei investigaţii internaţionale pentru a determina cine este responsabil pentru asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit de la Istanbul, relatează Reuters.

534 afișări
Imaginea articolului Cazul Khashoggi: Comisarul ONU pentru drepturile omului cere o anchetă internaţională/ Turcia solicită arestarea a doi agenţi saudiţi

Cazul Khashoggi: Comisarul ONU pentru drepturile omului cere o anchetă internaţională

Mai mulţi senatori americani au declarat marţi că sunt siguri că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, este responsabil pentru asasinarea lui Khashoggi.

În luna noiembrie, CIA a concluzionat că acesta a ordonat asasinarea jurnalistului saudit.

"Consider că este necesar pentru a descoperi ce s-a întâmplat şi cine sunt oamenii responsabili pentru această crimă oribilă", a declarat Bachelet.

Turcia cere arestarea a doi agenţi saudiţi implicaţi în asasinarea lui Jamal Khashoggi

Un procuror din Turcia a cerut emiterea unor mandate de arestare pe numele a doi cetăţeni saudiţi apropiaţi ai printţului Mohammed bin Salman, acuzaţi de implicare în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi, relatează site-ul cotidianului turc Hurriyet.

Biroul procurorului-şef de la Istanbul a depus o cerere pe data de 5 decembrie pentru a obţine mandate de arestare pentru Ahmad al-Assiri şi Saud al-Qahtani, descrise în documentele instanţelor ca fiind "printre planificatorii" uciderii jurnalistului Washington Post.

În cererea depusă în instanţă se arată că există "suspiciunea puternică" că cei doi agenţi au fost implicaţi în planificarea asasinatului.

Turcia a cerut Arabiei Saudite extrădare a 18 suspecţi, inclusiv 15 membri ai presupusului grup de asasini.

Arabia Saudită a reţinut 21 de persoane şi solicită pedeapsa cu moartea pentru cinci dintre aceştia. Assiri şi Qahtani au fost suspendaţi din funcţie, dar nu se confruntă cu acuzaţii penale.

"Mişcarea procurorilor privind emiterea mandatelor de arestare pentru Asiri şi Qahtani reflectă ideea că autorităţile saudite nu vor lua măsuri oficiale împotriva acelor indivizi", a declarat un oficial turc, citat de agenţia Reuters.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici