CE: Franţa a fost de acord cu integrarea romilor în ţările de rezidenţă, nu doar în cele de origine

Franţa s-a angajat să participe la crearea unei strategii europene privind integrarea romilor nu doar în ţările de origine, ci şi în cele de rezidenţă, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Olivier Bailly, în replică la declaraţiile unui oficial francez.

241 afișări
Imaginea articolului CE: Franţa a fost de acord cu integrarea romilor în ţările de rezidenţă, nu doar în cele de origine

CE: Franţa a fost de acord cu integrarea romilor în ţările de rezidenţă, nu doar în cele de origine

Comisia Europeană reaminteşte că Franţa dar şi la alte state membre ale UE "au fost de acord cu crearea unei strategii europene privind integrarea romilor, integrare în ţările în care rezidează, nu doar în ţările de origine", a precizat, în cadrul unui briefing, Olivier Bailly, după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, a declarat că romii au "vocaţia" de a se întoarce în România şi Bulgaria.

"Libera circulaţie a cetăţenilor europeni şi libertatea de a avea rezidenţa într-un alt stat UE sunt drepturi fundamentale ale cetăţenilor europeni, fie că sunt români, bulgari sau francezi", a spus Bailly, adăugând că CE nu are posibilitatea de a judeca "dorinţa şi capacitatea de integrare a romilor".

"E un drept pe care fiecare cetăţean îl are şi care trebuie respectat", a punctat Bailly.

Răspunzând unei întrebări, oficialul european a precizat că Legislativul de la Bruxelles poate interveni, în cazul în care aceste drepturi nu sunt respectate, dar "competenţele Comisiei sunt limitate" în domeniul social.

Întrebat de legătura care se face între aderarea României şi Bulgariei la Schengen şi ridicarea restricţiilor pe piaţa muncii, Olivier Bailly a precizat că există "o confuzie voluntară sau involuntară privind principiile europene de bază".

"În interiorul libertăţii de mişcare, statele membre au dezvoltat în anii '80 Schengen, un spaţiu cu reguli proprii privind controlul frontierelor externe, dar cu suprimarea controlului în interiorul acestui spaţiu. Repet, România şi Bulgaria nu fac parte din spaţiul Schengen în lipsa unei decizii unanime a statelor membre şi este responsabilitatea lor de a-şi da acordul pentru aderarea acestor ţări", a subliniat Bailly, reamintind faptul că CE consideră că România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice.

"Comisia Europeană şi-a făcut cunoscută poziţia foarte clar în această privinţă. Din punct de vedere tehnic, cele două ţări sunt pregătite să adere la spaţiul Schengen, îndeplinesc condiţiile cerute, dar statele membre trebuie să decidă aderarea", a spus purtătorul de cuvânt.

Manuel Valls a repetat miercuri pentru RMC şi BFMTV declaraţia de marţi potrivit căreia "romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze", apreciind că nu e "nimic de corectat" la aceste afirmaţii care au produs o polemică în contextul apropierii alegerilor municipale.

Ministrul francez de Interne a mai declarat, răspunzând unei întrebări despre cererea liderului UMP (opoziţie) adresată Guvernului francez să se opună extinderii Spaţiului Schengen la Bulgaria şi România, că "în cazul în care nu sunt întrunite condiţiile, nu o putem face".

"În prezent, nu, nu putem", a răspuns Valls, citat de RMC. "Responsabilitatea acestor ţări este să-şi asigure securitatea frontierelor", a continuat ministrul, adăugând că Uniunea Europeană (UE) "recunoaşte că aceste ţări nu sunt pregătite" în acest sens.

"Vom vedea mai târziu, deoarece avem o singură dorinţă, ca România să poată recupera această întârziere. Ea a depus eforturi", a adăugat ministrul francez.

"Există reguli. Primim străini, muncitori, studenţi, refugiaţi sirieni. Dar cei care nu respectă dreptul de sejur, indiferent că sunt europeni sau din altă ţară, au vocaţia să părăsească teritoriul", a spus Valls, subliniind că "trebuie desfiinţate toate taberele, atunci când există o decizie a justiţiei şi o situaţie sanitară sau de securitate de nesuportat. Ulterior, procedăm la conducerea la frontieră, nu există alte soluţii. Dacă afişăm fermitate şi odată cu terminarea (acordării) ajutorului de repatriere".

"Nu suntem aici să găzduim aceste populaţii. Aceste populaţii trebuie tratate cu umanitate", a mai afirmat Valls, adăugând imediat că "noi nu avem vocaţia să primim toată mizeria lumii (...), cum spunea Michel Rocard", un fost premier (1988-1991) al lui Mitterrand.

Ministrul de Interne a mai declarat că s-au încercat "programe de inserţie, cu locuinţe", dar că aceste familii "vor să rămână împreună în tabere", iar "uneori există mafii care deţin controlul asupra lor", subliniind că, astfel, acestea "au vocaţia să se întoarcă în România şi Bulgaria".

În ceea ce priveşte inserţia, el a afirmat că "există proiecte conduse de oraşe, în legătură cu România, pentru a facilita inserţia", dar acestea privesc "câteva zeci de familii care se pot integra perfect, însă este (vorba doar despre) o minoritate", subliniind că "romii au vocaţia să rămână în ţara lor şi să se integreze. Romii sunt pregătiţi să se întoarcă în România dacă au condiţii bune de inserţie".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici