Ce prevede Constituţia Venezuelei în cazul morţii preşedintelui

Constituţia venezueleană adoptată în 1999 imediat după ce Hugo Chavez, decedat marţi de cancer, a sosit la putere prevede organizarea unor noi alegeri prezidenţiale în termen de 30 de zile în caz deces al şefului statului.

207 afișări
Imaginea articolului Ce prevede Constituţia Venezuelei în cazul morţii preşedintelui

Ce prevede Constituţia Venezuelei în cazul morţii preşedintelui (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Reales pentru un nou mandat de şase ani la 7 octombrie 2012, Hugo Chavez nu a fost în măsură, la 10 ianuarie, din cauza stării de sănătate, să depună jurământul, iar învestirea sa a fost amânată sine die.

Articolul 233 din Constituţie dispune ca, în cazul unui "impediment absolut" al preşedintelui, să fie organizate alegeri noi "în următoarele 30 de zile consecutive".

- Articolul 233

"Vor constitui impedimente absolute în exercitarea funcţiei de preşedinte sau de preşedintă a Republicii: moartea, renunţarea sau destituirea decretată printr-o hotărâre a Curţii Supreme de Justiţie; incapacitatea fizică sau mentală permanentă certificată de către un colegiu medical desemnat de Curtea Supremă de Justiţie cu aprobarea Adunării Naţionale; abandonarea îndeplinirii funcţiei, declarată ca atare de Adunarea Naţională, precum şi revocarea mandatului de către popor.

Când impedimentul absolut al preşedintelui sau preşedintei ales (aleasă) intervine înainte ca el (ea) să preia funcţia, se va proceda la noi alegeri universale, directe şi secrete în următoarele 30 de zile consecutive.

În aşteptarea alegerii unui nou preşedinte sau (unei noi) preşedinte, Preşedinţia Republicii va fi încredinţată preşedintelui sau preşedintei Adunării Naţionale.

Dacă impedimentul absolut al preşedintelui sau preşedintei Republicii are loc în cursul primilor patru ani ai perioadei constituţionale (a mandatului de şase ani), se va proceda la noi alegeri universale directe şi secrete în următoarele 30 de zile consecutive. În aşteptarea alegerii unui nou preşedinte sau (unei noi) preşedinte şi ca el (ea) să preia funcţia, Preşedinţia Republicii va fi încredinţată vicepreşedintelui sau vicepreşedintei Executivului.

În cazurile susmenţionate, noul preşedinte sau noua preşedintă va completa perioada constituţională corespunzătoare (va rămâne în funcţia de şef al statului până la sfârşitul mandatului de şase ani).

Dacă impedimentul absolut se produce în timpul ultimilor doi ani ai perioadei constituţionale, vicepreşedintele sau vicepreşedinta îşi va asuma Preşedinţia Republicii până la sfârşitul mandatului".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici