Venezuela plonjează în incertitudine, după decesul lui Hugo Chavez - FOTO, VIDEO

Preşedintele venezuelean Hugo Chavez a decedat, marţi, la Caracas, la vârsta de 58 de ani din cauza cancerului, după 14 ani la conducerea Venezuelei, lăsând ţara în stare de şoc şi în incertitudine, înaintea alegerilor prevăzute în următoarele 30 de zile.

688 afișări
Imaginea articolului Venezuela plonjează în incertitudine, după decesul lui Hugo Chavez - FOTO, VIDEO

Venezuela plonjează în incertitudine, după decesul lui Hugo Chavez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am primit cea mai grea şi mai tragică informaţie pe care am putea-o anunţa poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora României), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru preşedintele Hugo Chavez Frias, după ce a luptat cu încrâncenare împotriva unei boli de aproape doi ani", a declarat într-o alocuţiune, transmisă de toate posturile de televiziune din ţară, vicepreşedintele şi succesorul desemnat al acestuia, Nicolas Maduro.

Autorităţile au decretat şapte zile de doliu, iar funeraliile naţionale sunt prevăzute pentru vineri.

Redus la tăcere de o agonie de aproape trei luni, preşedintele venezuelean şi-a pregătit cu grijă succesiunea desemnându-l pe vicepreşedintele său să asigure tranziţia şi să se prezinte drept candidat al puterii la eventualele alegeri. "Vom fi moştenitorii demni ai unui gigant", a afirmat vicepreşedintele emoţionat.

Ministrul Afacerilor Externe Elias Jaua a confirmat în cursul serii că Maduro va fi preşedinte interimar şi că un scrutin prezidenţial va fi organizat în 30 de zile, conform instrucţiunilor preşedintelui. În ceea ce priveşte tranziţia, interpretările Constituţiei diferă de la Guvern la opozanţi, aceştia din urmă cerând ca interimatul să fie asigurat de preşedintele Adunării Naţionale Diosdado Cabello şi nu de vicepreşedinte.

La scurt timp după anunţarea decesului lui Hugo Chavez, capitala a plonjat într-o linişte apăsătoare. Numeroase magazine şi transporturile publice şi-au încetat imediat funcţionarea, în timp ce sute de susţinători ai "comandantului", vizibil neîncrezători, au ieşit spontan pe străzi.

În faţa spitalului militar din Caracas unde era internat, câteva sute de persoane au improvizat o manifestaţie, arborând portrete ale preşedintelui şi scandând sloganuri în onoarea sa. "Noi toţi suntem Chavez!", scandau unii dintre ei.

"A fost un bărbat care ne-a învăţat să ne iubim patria, comandantul pleacă fizic, dar el rămâne în inimile noastre", a mărturisit Francis Izquierdo, o angajată municipală.

Ştirea despre decesul său a fost rapid comentată în afara ţării. Brasilia a evocat "pierderea unui prieten", preşedintele bolivian Evo Morales s-a declarat "distrus", în timp ce preşedintele Barack Obama şi-a manifestat susţinerea faţă de venezueleni şi speranţa în "relaţii contructive" pe viitor.

Morales şi alţi preşedinţi de stânga, uruguayanul Jose Mujica şi argentinianca Christina Kirchner, sunt aşteptaţi în orele care urmează la Caracas.

În Cuba, ţară aflat sub perfuzia petrodolarilor venezueleni, Guvernul a decretat trei zile de doliu naţional şi a reamintit legătura foarte strânsă dintre liderul cubanez Fidel Castro şi moştenitorul său politic, care l-a însoţit pe mentorul său "ca un adevărat fiu", potrivit Havana.

În Asia, preţul petrolului s-a apreciat, miercuri, după anunţul privind moartea preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, care deschide o perioadă de incertitudine în Venezuela, principalul producător de ţiţei sud-american, au anunţat brokerii.

După ce a anunţat decesul preşedintelui, Maduro a lansat mai multe apeluri la calm şi a informat că armata şi poliţia au fost mobilizate în ţară "pentru a însoţi şi proteja poporul şi pentru a garanta pacea". La scurt timp după aceasta, ministrul Apărării Diego Molero, însoţit de mai mulţi ofiţeri de rang înalt, a asigurat că forţele armate vor rămâne "unite pentru a respecta şi a asigura respectarea Constituţiei".

Un oficial militar de rang înalt, generalul Wilmer Barrientos, a dat asigurări, o oră mai târziu, de "normalitatea deplină" care domneşte în ţara cu cele mai importante rezerve mondiale de ţiţei.

"Dacă Guvernul are capacitatea de a organiza alegeri chiar mai devreme de o lună, o va face", a apreciat observatorul politic Luis Vicente Leon. "Cu cât mai devreme, cu atât mai bine, ei vor profita, electoral vorbind, de emoţia provocată de moartea preşedintelui", a anticipat analistul.

La aceste alegeri anticipate, Maduro se va confrunta probabil cu guvernatorul Henrique Capriles, în vârstă de 40 de ani, învins onorabil de Hugo Chavez în octombrie. În faţa presei, acesta din urmă a subliniat că Chavez a fost pentru el un "adversar" şi nu un "inamic", înainte de a cere Guvernului să îşi respecte "îndatoririle constituţionale".

Incertitudinea privind soarta preşedintelui, internat într-un spital militar din capitală, plana încă de luni. El se lupta din iunie 2011 cu un cancer localizat în zona pelviană şi starea sa de sănătate s-a agravat în ultimele ore, potrivit Guvernului. După mai mult de două luni de spitalizare în Cuba, Chavez s-a întors în mod neprevăzut la Caracas, la 18 februarie, dar nu a fost văzut sau auzit de atunci.

Ţara trăia în ritmul zvonurilor şi dezminţirilor din jurul stării de sănătate a preşedintelui, Guvernul afirmând că acesta continuă să conducă Venezuela, în timp ce opoziţia cerea informaţii clare.

Învingător în toate alegerile la care a participat de la preluarea puterii, în 1999, Hugo Chavez a murit în timp ce tocmai fusese reales pentru un nou mandat de şase ani, la 7 octombrie 2012. La 10 ianuarie el nu a putut depune jurământul, iar învestitura sa a fost amânată sine die de Guvern, o decizie aprobată de Curtea Supremă de Justiţie, dar contestată de opoziţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici