CE propune prelungirea termenului de plată a contribuţiilor suplimentare la bugetul Uniunii Europene

Comisia Europeană a propus miercuri un amendament potrivit căruia statele care trebuie să achite contribuţii suplimentare la bugetul UE să poată face plaţile, în anumite circumstanţe, până la data de 1 septembrie a anului următor, fără dobânzi, în loc de prima zi lucrătoare din decembrie.

101 afișări
Imaginea articolului CE propune prelungirea termenului de plată a contribuţiilor suplimentare la bugetul Uniunii Europene

CE propune prelungirea termenului de plată a contribuţiilor suplimentare la bugetul Uniunii Europene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Decizia Comisiei a fost luată după ce în urma recalculărilor unele state trebuie să plătească sume suplimentare considerabile pentru 2014, se arată într-un comunicat al Executivului UE.

Revizuirile anunţate de CE în luna octombrie au arătat că Marea Britanie trebuie să plătească suplimentar 2,1 miliarde de euro, Italia 340,1 milioane de euro, Grecia 89,4 milioane de euro, Cipru 42,4 milioane de euro, Malta 13,1 milioane de euro, Bulgaria 7 milioane de euro, în timp ce Irlanda şi Letonia datorează câte 6,5 milioane de euro.

Comisia va returna în schimb din contribuţiile altor state, cum este cazul României, care va primi o sumă de 31,4 milioane de euro în contul contribuţiei la bugetul UE pentru perioada 1995-2013. În cazul Franţei şi Germaniei, contribuţiile au fost reduse cu 1 miliard de euro, respectiv 780 de milioane de euro.

Diferenţele în plus sau în minus au apărut ca efect al ajustărilor efectuate în urma introducerii noii metodologii ESA 2010 pentru calculul Produsului Intern Brut al statelor membre.

Premierul britanic David Cameron a provocat agitaţie pe acest subiect, la un summit UE din octombrie, ameninţând că Marea Britanie nu va achita contribuţia suplimentară şi solicitând o reuniune a miniştrilor de Finanţe din UE, pentru a discuta problema.

Ulterior, Marea Britanie a obţinut să achite contribuţia în două rate, până în luna septembrie a anului viitor, mult după alegerile generale care vor avea loc în Regatul Unit.

Potrivit propunerii CE, extinderea termenului de plată pentru un stat va avea loc în cazul în care contribuţia suplimentară a acestuia depăşeşte un anumit nivel, respectiv dacă acel stat trebuie să plătească de peste două ori contribuţia lunară la bugetul UE.

Dacă ajustarea depăşeşte jumătate din totalul contribuţiilor lunare ale statelor membre, atunci toate statele vor beneficia de prelungirea termenului de plată.

"Comisia a acţionat foarte rapid cu această propunere pentru a evita impunerea unei astfel de poveri asupra trezoreriilor naţionale în acest an şi în viitor. Am inclus flexibilitate, în circumstanţe extraordinare. Totuşi, regulile trebuie să rămână precise, pentru a păstra soliditatea financiară a UE, care este importantă pentru cetăţeni, universităţi, fermieri şi drepturile altor beneficiari din UE", a declarat vicepreşedintele Comisiei, Kristalina Georgieva.

Propunerea prevede că atunci când solicită o prelungire a termenului, statele membre trebuie să prezinte o eşalonare obligatorie a plăţilor, iar dacă nu o respectă vor suporta dobânzi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici