Ce spune un oficial francez despre cazul celor trei români arestaţi pe nedrept

David Douillet, secretar de stat însărcinat cu francezii din străinătate, a declarat, vineri, întrebat despre povestea celor trei români arestaţi pe nedrept în Franţa, că recomandă prudenţă la astfel de scrieri deoarece deseori oamenii se prezintă pe Internet ca jurnalişti şi oferă informaţii false.

2059 afișări
Imaginea articolului Ce spune un oficial francez despre cazul celor trei români arestaţi pe nedrept

Ce spune un oficial francez despre cazul celor trei români arestaţi pe nedrept (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Eu sunt foarte prudent faţă de genul acesta de scrieri. În zilele noastre văd deseori, din păcate, în mod special pe Internet, oameni care se prezintă ca fiind jurnalişti şi care scriu lucruri fără a verifica informaţiile, iar în spate este întotdeauna o manipulare ideologică", a spus el, întrebat cum s-ar fi simţit dacă ar fi fost în locul celor trei cetăţeni români arestaţi în Franţa.

"Dacă această situaţie continuă, din păcate, dumneavoastră, care sunteţi buni jurnalişti, veţi fi afectaţi de această situaţie. Deci sunt foarte foarte prudent când citesc astfel de poveşti. Fără a intra în detalii, este vorba de amalgamul de care vorbeam", a mai spus el.

David Douillet a fost întrebat la întâlnirea cu jurnaliştii despre referirile unor oficiali francezi la delincvenţa românească din Franţa.

"Se comite o eroare. Nu este vorba despre delincvenţa comisă de români. Este focalizată pe un tip de populaţie. Este un amalgam care se face şi care creează o confuzie şi care duce la stigmatizări greşite. (...) Există reţele mafiote care exploatează o populaţie, din păcate (...). Este vorba de populaţia roma, care locuieşte şi aici, dar şi în Bulgaria şi în alte ţări şi acest amalgam de a spune «atenţie la români» nu este corect. Există emisiuni cu caricaturi şi marionete care lasă să existe această confuzie", a mai spus el.

Secretarul de stat a mai spus că Franţa a susţinut întotdeauna România şi o susţine.

"Franţa a susţinut întotdeauna România şi o susţine în continuare. Nu există distorsiuni între cele două ţări, ci, dimpotrivă, o puternică colaborare, miniştrii îşi pot scrie, se pot întâlni, nu există niciun milimetru de neînţelegere", a spus Douillet.

El a mai povestit că şi în alte ţări au fost cazuri în care se spunea despre echipele Franţei că au membri de culoare. "Este regretabil şi vă spun că viitorul acestei lumi nu poate sta decât într-o construcţie comună", a spus el.

El a recomandat experienţa pe care o au sportivii în satele olimpice. "Într-un sat olimpic există 10.000 de sportivi. Stau împreună într-un perimetru securizat oameni de diverse culori şi naţionalităţi. Şi se înţeleg foarte bine împreună", a explicat David Douillet. David Douillet a fost campion olimpic la judo înainte de a se retrage din sport, alegând o carieră politică.

Trei români care locuiesc în Franţa au fost arestaţi şi aduşi în faţa justiţiei după ce au fost identificaţi în mod eronat de un bărbat ca fiind hoţii care i-au furat un iPhone, relatează site-ul Rue89.com, într-un articol intitulat "Poliţişti, un român care are un iPhone nu înseamnă că l-a furat".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici