Cea de-a doua elevă din cele 219 răpite din Chibok în 2014 de Boko Haram, găsită în Nigeria

Cea de-a doua elevă din cele 219 răpite în anul 2014 de gruparea teroristă Boko Haram de la o şcoală din oraşul nigerian Chibok a fost găsită de militari, a anunţat armata, citată de BBC News online.

2387 afișări
Imaginea articolului Cea de-a doua elevă din cele 219 răpite din Chibok în 2014 de Boko Haram, găsită în Nigeria

Cea de-a doua elevă din cele 219 răpite din Chibok în 2014 de Boko Haram, găsită în Nigeria (Imagine AFP / Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al armatei nigeriene, colonelul Sani Usman, a spus că Serah Luka se numără printre cele 97 de persoane (femei şi copii) salvate de trupe în cadrul unor operaţiuni desfăşurate în statul Borno, din nord-estul Nigeriei.

"În timpul operaţiunilor, militarii au eliminat 35 de terorişti aparţinând grupării Boko Haram şi au recuperat de la aceştia arme, muniţii şi alte articole. De asemenea, ei au salvat 97 de femei şi copii ţinuţi ostatici de teroriştii Boko Haram", a declarat Usman.

Acesta a adăugat că operaţiunile au avut loc în regiunea Demoba din statul Borno.

În urmă cu câteva zile a fost salvată prima elevă din cele 219 răpite acum doi ani de gruparea Boko Haram, pe nume Amina Ali Nkeki. Aceasta a fost găsită într-o zonă în care operează gruparea, aflată în nordul Nigeriei, la graniţa cu Camerun.

Mai mulţi activişti au declarat pentru BBC că Amina Ali Nkek a fost găsită de un grup paramilitar marţi în apropiere de Sambisa, din statul Borno, nordul Nigeriei. Amina a fost recunoscută de un membru al grupării paramilitare (Comandamentul Forţelor Civile Unite) care luptă împotriva grupării teroriste Boko Haram, ce activează în nordul Nigeriei.

După găsirea celor două fete răpite de Boko Haram, Amina Ali Nkek şi Serah Luka, mai rămân 217 dispărute. Iniţial, 276 de eleve au fost răpite şi transportate cu forţa în camioane în cursul unui raid nocturn al militanţilor înarmaţi ai grupării, dar 57 au reuşit să scape la câteva ore de la răpire, sărind din camioane.

În luna aprilie, presa internaţională relata că gruparea teroristă Boko Haram a trimis Guvernului nigerian prima înregistrare video cu 15 eleve în viaţă dintre cele răpite în urmă cu doi ani, iar unele dintre acestea au fost identificate de părinţi.

În materialul video, care ar fi fost creat pe data de 25 decembrie şi trimis ulterior Guvernului nigerian, apar 15 fete îmbrăcate în veşminte negre care se prezintă ca fiind eleve răpite de la şcoala din Chibok. Acestea fac apel la Guvernul nigerian să coopereze cu militanţii terorişti pentru a contribui la eliberarea lor. Ele spun că au fost tratate bine, dar că doresc să se întoarcă la famiile lor.

Răpirea celor 276 de eleve a atras critici din partea comunităţii internaţionale, prin campania "Aduceţi-ne fetele înapoi acasă", în care s-a implicat chiar şi Michelle Obama, Prima Doamnă a Statelor Unite.

Potrivit organizaţiei Amnesty International, aproximativ 2.000 de copii au fost răpiţi de Boko Haram din 2014.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici