Cel puţin 38 de morţi şi 23 de dispăruţi în urma alunecărilor de teren din Guatemala - VIDEO

Alunecările de teren generate de ploile abundente au provocat moartea a 38 de persoane şi dispariţia altor 23, lăsând fără adăpost 40.000 de locuitori din Guatemala la acest sfârşit de săptămână.

18 afișări
Imaginea articolului Cel puţin 38 de morţi şi 23 de dispăruţi în urma alunecărilor de teren din Guatemala - VIDEO

Cel puţin 38 de morţi şi 23 de dispăruţi în urma alunecărilor de teren din Guatemala (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o tragedie naţională. Numai la acest sfârşit de săptămână pagubele sunt comparabile cu cele provocate de Agatha", a declarat duminică preşedintele Alvaro Colom, referindu-se la furtuna tropicală din mai, soldată cu 165 de morţi şi pagube de un miliard de dolari.

Cu o zi înainte, el declarase deja stare de urgenţă deoarece ţara "nu are fonduri pentru a face faţă unei catastrofe ca Agatha".

Potrivit lui, ar fi necesară suma de jumătate de miliard de dolari pentru a face faţă situaţiei, în timp ce echipele de salvare au anunţat un bilanţ de peste 40.000 de sinistraţi, drumurile s-au prăbuşit şi casele sunt acoperite de noroi.

Duminică dimineaţă, Alvaro Colom s-a deplasat la Solola (vest), unde echipele de salvare au găsit 18 cadavre, porivit ultimului bilanţ comunicat în cursul după-amiezii.

O nouă alunecare de teren a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor opt, între care doi copii, în cursul serii, au anunţat echipele de salvare.

Operaţiunile de căutare a aproximativ 20 de persoane, îngropate în noroi, au fost întrerupte din cauza ploii, care a crescut riscul unor noi alunecări de teren.

Majoritatea victimelor au fost îngropate în urma unei alunecări de teren, sâmbătă, în timp ce încercau să ajute pasagerii unui autocar, şoferii şi pietonii ajunşi într-o râpă adâncă de 300 de metri, în urma unei alunecări de teren.

"Au început să sape cu mijloacele proprii, cu lopeţi şi săpăligi, voiau să participe la operaţiunile de salvare, dar au sfâşit prin a fi îngropaţi ei înşişi", a declarat pentru un post de radio local Vitalino Andres, un locuitor din zonă, care îşi caută nepotul.

"Locul nu este sigur. Din când în când se aud zgomote de pe deal, ceea ce înseamnă că se pot produce alte alunecări de teren, deoarece pământul este foarte instabil", a confirmat Mario Cruz, purtătorul de cuvânt al pompierilor voluntari.

Video stirileprotv.ro

Autorităţile au improvizat o morgă la 500 de metri depărtare. În pofida durerii, familiile au găsit forţa de a lua cadavrele, sfidând absenţa unui ordin judecătoresc care să le permită să retragă cadavrele din zonă.

Mai departe, pe aceeaşi rută interamericană, la kilometrul 83, un alt autocar a fost luat de un torent de noroi. Ultimul bilanţ menţiona zece morţi.

Alte şapte persoane au murit, dintre care patru au fost găsite îngropate în noroi în casa lor din Quezaltenango (vest).

În afară de Guatemala, toată America Centrală se confruntă cu un sezon ploios extrem de violent.

În ultimele luni, intemperiile au provocat moartea a 55 de persoane în Honduras, cel puţin 40 în Nicaragua, nouă în El Salvador şi trei în Costa Rica.

Situaţia care îngrijorează cel mai mult autorităţile este că sezonul ploios tocmai a intrat în faza cea mai activă, care durează de obicei până la jumătatea lui octombrie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici