Chişinăul îndeamnă Kievul la o coordonare a deciziilor cu privire la frontiera transnistreană

Măsurile Ucrainei de sporire a controlului în sectorul transnistrean al frontierei cu Republica Moldova este necesar să nu afecteze comerţul şi circulaţia cetăţenilor, afirmă vicepremierul moldovean Victor Osipov.

175 afișări
Imaginea articolului Chişinăul îndeamnă Kievul la o coordonare a deciziilor cu privire la frontiera transnistreană

Chişinăul îndeamnă Kievul la o coordonare a deciziilor cu privire la frontiera transnistreană

"Ne-ar fi plăcut foarte mult ca deciziile (cu privire la secţiunea transnistreană a frontierei) pe care Ucraina le-a adoptat să fi fost discutate cu noi", a declarat Osipov într-un interviu publicat de ziarul rusesc Kommersant în ediţia de marţi, citat de Interfax Ucraina.

Vicepremierul a apreciat că acest lucru fie "nu se întâmplă, (fie) are loc la un nivel insuficient".

"Din nefericire, din cauza emoţiilor puternice din Ucraina şi în special din regiunea Odesa, măsurile adoptate sunt mult mai dure decât controlalele obişnuite la frontieră", a declarat Osipov.

El a declarat că a discutat despe această problemă cu Kievul.

"Am transmis că nu vrem ca hotărârile cu privire la (consolidarea) controalelor adoptate de către Ucraina să împiedice comerţul echitabil. (Vrem) să se lupte împotriva contrabandei, nu a comerţului cinstit. Este necesar să nu se creeze obstacole în calea comerţului cinstit şi cetăţenilor care respectă legea. Chiar dacă sunt cetăţeni cu paşapoarte ruseşti", a subliniat Osipov.

Verificările dacă o persoană are "intenţii rele" ţin de "activitatea serviciilor speciale, iar asta este altceva. Dar dacă o persoană - un cetăţean normal care respectă legea - îşi vede de treaba sa, atunci libertatea de călătorie nu trebuie să fie limitată", a continuat el.

Anterior, "secţiunea transnistreană a frontierei moldoveano-ucrainene era foarte transparentă, a fost un dezastru total, nu a existat niciun control, plus că (aceasta) era afectată de corupţie", a recunoscut Osipov. "Acum a apărut un (nivel) de control care nu a existat înainte", a adăugat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici