Cinci activişti britanici şi unul canadian au părăsit Rusia

Şase activişti Greenpeace amnistiaţi, cinci britanici şi un canadian, au părăsit vineri Rusia la bordul unui avion care a decolat de la Sankt Petersburg cu destinaţia Paris, la 100 de zile după ce au fost arestaţi pentru o acţiune de protest în Arctica, a anunţat ONG-ul.

56 afișări
Imaginea articolului Cinci activişti britanici şi unul canadian au părăsit Rusia

Dmitri Litvinov (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Un avion la bordul căruia se află cinci britanici şi un canadian a decolat imediat după ora (locală) 11.30 (9.30, ora României) de pe Aeroportul din Sankt Petersburg", a anunţat Greenpeace într-un comunicat.

Un pic mai târziu, un purtător de cuvânt a precizat că avionul se îndreapta către Paris.

Activiştii sunt Anthony Perrett, Phil Ball, Iain Rogers, Alex Harris, Kieron Bryan şi Alexandre Paul.

Joi seara, Dmitri Litvinov, un cetăţean suedezo-american de origine rusă, a părăsit deja Rusia, cu un tren, către Finlanda, după ce a obţinut o viză de ieşire de pe teritoriul rus.

Cei 30 de membri ai echipajului navei Greenpeace Arctic Sunrise, dintre care 26 nu sunt ruşi, au fost arestaţi la sfârşitul lui septembrie în urma unei acţiuni împotriva unei platforme petroliere, în Arctica, vizând să denunţe riscurile exploatării hidrocarburilor în această zonă cu ecosisteme desoebit de fragile.

Această acţiune le-a adus iniţial acuzaţia de piraterie, o infracţiune pasibilă de maximum 15 ani de închisoare. Ulterior capetele de acuzare au fost modificate în "huliganism", o infracţiune pasibilă de şapte ani de detenţie.

Mai întâîi încarceraţi la Murmansk, dincolo de Cercul Polar, activiştii au fost transferaţi ulterior la Sankt Petersburg, după care au fost eliberaţi sub cauţiune, în noiembrie, şi au beneficiat, până la urmă, de o amnistie acordată săptămâna trecută de către Parlamentul rus cu ocazia marcării a 20 de la adoptarea Constituţiei.

După ce a pus capăt în ultimele zile, în mod oficial, procedurilor care-i vizau, Rusia a anunţat joi că le eliberează vize celor care nu au cetăţenie rusă.

Arestaţi pe mare de către un comando al forţelor ruse, activiştii nu deţineau vize de intrare pe teritoriul rus, un lucru care îi împiedica să îl părăsească.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici