Coletele-capcană trimise la Chicago erau adresate unor personaje istorice

Presupuşii terorişti din Yemen au făcut o glumă atunci când au trimis cele două pachete cu bombă la Chicago, săptămâna trecută, trecând la destinatar două personaje istorice cunoscute în Orientul Mijlociu pentru persecutarea musulmanilor, relatează New York Times.

55 afișări
Imaginea articolului Coletele-capcană trimise la Chicago erau adresate unor personaje istorice

Coletele-capcană trimise la Chicago erau adresate unor personaje istorice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un pachet îi era destinat lui Diego Deza, renumit pentru cruzimea de Mare Inchizitor în timpul Inchiziţiei Spaniole, succesorul "infamului" Tomas de Torquemada. Reynald Krak, căruia îi era destinat al doilea pachet, este un alt nume al lui Reynald de Chatillon, un cavaler francez din a Doua Cruciadă, care ucidea pelerini musulmani fără motiv, fiind decapitat, ulterior, de Saladin, un luptător kurd, cunoscut pentru înfrângerea invadatorilor occidentali, în secolul al XII-lea.

Faptul că cele două pachete au fost adresate unor persoane care au murit de sute de ani este unul dintre motivele pentru care investigatori de pe trei continente au conchis că pachetele cu bombă - cartuşe de imprimantă umplute cu explozivi, trimise prin FedEx şi United Parcel Service (UPS) - erau menite să explodeze înainte de a ajunge la Chicago. Un cercetător a declarat că alegerea a doi inamici istorici ca destinatari ai coletelor a fost un fel de glumă "internă", care reflectă punctul de vedere al ideologilor al-Qaida asupra istoriei.

Oricine s-ar afla în spatele trimiterii coletelor, are "cel puţin o înţelegere superficială a istoriei", afirmă publicaţia. Potrivit unor experţi, de Chatillon a plecat în cruciadă în prima jumătate a secolului al XII-lea, devenind cunoscut prin două căsătorii strategice şi reputaţia că ucidea fără motiv pelerini musulmani în drum către Mecca. "Este binecunoscut în folclorul musulman ca o sperietoare pentru copii", a declarat Alfred J. Andrea, profesor la Universitatea din Vermont. După înfrângerea în Bătălia de la Hattin, în 1187, a fost decapitat de Saladin, capul lui fiind purtat pe străzile din Damasc.

Născut aproximativ 300 de ani mai târziu, Diego Deza a utilizat metode de interogatoriu sadice asupra musulmanilor şi evreilor convertiţi la creştinism, pe care-i suspecta de practicarea religiei lor originare. "Participanţii la jihad fac o legătură directă între profetul Mahomed, prin Cruciade, invazia sovietică a Afganistanului, invazia americană a Irakului, şi prezent. Ideea este că ne-musulmanii atacă, încercând mereu să ia pământurile musulmanilor. Le place povestea pentru că justifică violenţa", a declarat Brian Fishman, care studiază terorismul la New America Foundation.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici