Comisarul UE pentru Migraţie: Tratatul Schengen riscă să fie suspendat dacă nu va fi redus numărul imigranţilor

Tratatul Schengen riscă să fie suspendat dacă numărul imigranţilor care tranzitează Turcia nu se va diminua semnificativ în următoarele săptămâni, avertizează Dimitris Avramopoulos, comisarul UE pentru Migraţie şi Afaceri Interne, opinia fiind împărtăşită de miniştri din Germania, Olanda, Austria şi Luxemburg.

Comisarul UE pentru Migraţie: Tratatul Schengen riscă să fie suspendat dacă nu va fi redus numărul imigranţilor (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

"În următoarele zece zile, avem nevoie de rezultate tangibile şi clare pe teren. În caz contrar, există pericolul ca întregul sistem să se prăbuşească", a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pentru Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Avramopoulos a făcut aceste declaraţii imediat după reuniunea miniştrilor de Interne şi Justiţiei din statele UE, desfăşurată la Bruxelles.

Şapte state au introdus deja controale temporare pe segmente ale frontierelor din interiorul spaţiului de circulaţie fără verificări Schengen. Liderii europeni aşteaptă acum summitul UE-Turcia pe tema imigraţiei, programat pe 7 martie, şi o altă reuniune pe acelaşi subiect, pe 18-19 martie. UE a anunţat că va oferi Turciei trei miliarde de euro pentru a opri tranzitul imigranţilor veniţi din Orientul Mijlociu, în principal din Siria şi Irak.

"Până pe 7 martie, vrem o reducere semnificativă a numărului de refugiaţi la frontiera dintre Turcia şi Grecia. Altfel, vor fi aplicate alte măsuri coordonate la nivel european", a afirmat Thomas de Maiziere, ministrul german de Interne.

"În 6-7 martie ne aşteptăm ca fluxul de primăvară al imigranţilor să se amplifice. De aceea, până atunci trebuie găsite soluţii...", a atras atenţia şi Klaas Dijkhoff, ministrul Imigraţiei din Olanda, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. "Dacă nu se vor găsi soluţii pentru diminuarea numărului imigranţilor, va trebui să identificăm alte măsuri, să aplicăm planuri de urgenţă", a adăugat oficialul olandez.

Alianţa Nord-Atlantică a început să tirmită nave de patrulare în Marea Egee, misiunea urmând să devină completă înainte de 7 martie.

Criza s-a amplificat pentru că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a tolerat, începând din vara anului 2015, venirea a sute de mii de extracomunitari, prin ignorarea reglementărilor UE.

"Deja nu mai avem nicio politică clară. Ne îndreptăm spre anarhie", a declarat Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.

"Dacă Grecia nu este în stare să securizeze frontiera externă a UE, sunt necesare acţiuni din partea altor ţări. Dacă Grecia insistă că nu poate proteja frontiera cu Turcia, trebuie să ne punem întrebarea dacă frontiera Schengen ar trebui să mai fie acolo", a avertizat Johanna Mikl-Leitner, ministrul de Interne al Austriei.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 1 comentarii
Taguri:
UE ,
SCHENGEN ,
IMIGRAŢIE
COMENTARII
  • Didos 26 feb 2016

    Aoleu ce nenorocire ! Sa se suspende spatiul Schengen !? Pai , noi romanii , unde ne mai milogim ? De cine isi mai bat joc cei din adevarata UE ( spatiul Schengen ) ? Nu stiu ce o sa ne facem ! Eu am, deja, dureri in cot , si nu numai !

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
Martorul-cheie rupe tăcerea