Comisia Electorală Centrală va renumăra toate voturile din Republica Moldova

Curtea Constituţională din R. Moldova a admis solicitarea PCRM privind renumărarea voturilor exprimate în scrutinul legislativ din 28 noiembrie.

44 afișări
Imaginea articolului Comisia Electorală Centrală va renumăra toate voturile din Republica Moldova

Comisia Electorală Centrală va renumăra toate voturile din Republica Moldova (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

Comisia Electorală Centrală urmează să renumere toate voturile din Republica Moldova, infornează PRO TV Chişinău.

Potrivit judecătorilor, cererea PCRM a fost admisă din cauza incompatibilităţilor dintre datele înscrise în procesele verbale primite de la birourile electorale şi documentele postate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale.

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova semnalase o serie de nereguli după alegerile din 28 noiembrie, solicitând renumărarea voturilor acordate PCRM şi PLDM, precum şi verificarea listelor electorale. PCRM afirmă că, în cursul numărării paralele, a constatat nereguli în procesele-verbale de la birourile secţiilor de votare, identificând "circa 200 de proces-verbale falsificate".

Partidul Comuniştilor a cerut Comisiei Electorale să elimine falsurile şi erorile la totalizarea rezultatelor, să verifice listele electorale suplimentare, pentru a exclude voturile multiple, şi să pună la dispoziţia sa listele suplimentare.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, a explicat că s-a decis renumărarea voturilor după ce s-au constatat neconcordanţe între datele din procesele verbale înmânate reprezentanţilor candidaţilor la închiderea secţiilor de votare şi procesele verbale prezentate pe site-ul CEC după anunţarea rezultatelor finale.

Preşedintele CEC, Eugeniu Ştirbu, nu a vrut să comenteze decizia Curţii Constituţionale, precizând doar că CEC trebuie s-o îndeplinească.

Conform Codului Electoral, CEC are şapte zile la dispoziţie pentru a renumăra voturile şi a prezenta rezultatele.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici