Compania Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal la începutul lui 2013

Compania franceză Spanghero, suspectată că ar fi un pivot în scandalul european privind carnea de cal ştampilată drept vită, ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal la începutul lui ianuarie de la o companie cipriotă

599 afișări
Imaginea articolului Compania Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal la începutul lui 2013

Compania Spanghero ar fi cumpărat 42 de tone de carne de cal la începutul lui 2013 (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

Cotidianul francez Le Parisien susţine că a putut consulta "trei facturi pe lângă autorităţile române, (care) îndreaptă suspiciunile către compania franceză Spanghero, dar şi către traderul cipriot Draap".

Potrivit facturilor, compania franceză ar fi primit 42 de tone de carne tocată de cal.

Cotidianul publică facsimilul unei facturi din 4 ianuarie cu antetul companiei cipriote Draap Trading, al cărei director este olandez, adresată Spanghero, cu detaliile unei comenzi de carne tocată de cal.

Site-ul de Internet al Spanghero are de mai multe zile doar o pagină cu un comunicat datat 11 februarie, asigurând că firma "nu are activităţi de cumpărare, revânzare sau transformare a produselor pe bază de carne de cal".

Un reprezentant al companiei a declarat pentru cotidian că "Spanghero nu a primit niciodată facturi de la Draap Trading referitoare la carnea de cal".

Presa europeană a relatat că directorul Draap, Jan Fasen, a fost condamnat la un an de închisoare, dintre care trei luni cu suspendare, în ianuarie 2012 pentru că a vândut carne de cal provenind din America de Sud drept vită germană halal.

Cotidianul britanic Financial Times, care susţine că şi-a extras informaţiile din documente ale tribunalului din Breda (vestul Olandei), precizează că această carne a fost vândută în Franţa, dar numele clientului a fost ascuns.

Scandalul a izbucnit după anunţul privind descoperirea în Marea Britanie a cărnii de cal în lasagna de vită vândută sub marca Findus. Aceste preparate au fost fabricate de un subcontractant francez, Comigel, care a cumpărat carne de la Spanghero.

Carnea în cauză, de origine românească, potrivit autorităţilor franceze, ar fi tranzitat pe la un trader cipriot, apoi olandez, înainte de a ajunge la un furnizor francez, Spanghero, şi de a se îndrepta către Comigel.

Ulterior a fost deschisă o anchetă internaţională pentru a se găsi unde a fost modificată fraudulos etichetarea.

Carnea de cal este mai ieftină decât cea de vită.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici